Parlamentul European se opune reducerilor de fonduri propuse la bugetul UE pentru 2025, care includ tăierea a 400 milioane de euro din programul Horizon Europe. Propunerea pentru bugetul UE de anul viitor „nu poate fi acceptată”, a declarat Victor Negrescu, raportor pentru bugetul din 2025, în timpul unei dezbateri la Strasbourg.
„Credem cu tărie că aceste investiții sunt cruciale pentru competitivitatea UE”, a declarat Negrescu.
În septembrie, guvernele statelor din UE au convenit asupra unui buget „prudent”, care ar implica reduceri totale de 8,17 miliarde de euro.
Pe lângă reducerea de 400 milioane de euro din programul Horizon Europe, programul de schimburi studențești Erasmus+ ar fi redus cu 295 milioane de euro.
Parlamentul este hotărât să „restabilească cifrele și să solicite creșteri” pentru cercetare și inovare.
Guvernele naționale nu văd lucrurile la fel
Ministrul ungar responsabil de negocierile bugetare Péter Banai a subliniat riscul stagnării economiei UE și creșterii costurilor de finanțare a datoriei, pe lângă războiul din Ucraina, pentru a justifica tăierile de fonduri.
„Statele membre lucrează acum la consolidarea propriilor bugete naționale”, a spus Banai în fața deputaților europeni.
Mattias Björnmalm, secretarul general al CESAER, o asociație internațională a universităților, a afirmat că reducerile propuse sunt „inacceptabile, de neînțeles și profund contraproductive”.
Obstacole administrative
Negocierile privind bugetul pentru anul viitor continuă în timp ce noul Parlament și noua Comisie își preiau atribuțiile, la scurt timp după ce Mario Draghi, fost prim-ministru italian, a cerut UE să consolideze inovarea pentru a stimula competitivitatea.
Draghi a declarat că bugetul UE pentru cercetare și inovare ar trebui să se dubleze, la 200 miliarde de euro, în perioada 2028-2034, pentru a ajunge din urmă SUA și China.
El a menționat, de asemenea, obstacolele administrative în accesarea fondurilor Horizon Europe.
În aprilie, Enrico Letta, un alt fost prim-ministru italian, a apreciat că domeniile cercetării și inovării sunt o prioritate.
Comisia a identificat, de asemenea, investițiile scăzute în cercetare drept unul dintre motivele stagnării economice aproape de UE în raportul său semestrial european.
Johannes Hahn, comisarul actual pentru buget, le-a spus deputaților europeni că reducerile pentru Horizon Europe și alte programe „sunt în contradicție cu obiectivul comun de a consolida competitivitatea și securitatea UE”.
Totuși, propunerea Comisiei pentru 2025 este mai mică decât cea stabilită pentru 2024, cu o reducere de aproximativ 200 de milioane de euro pentru Horizon Europe.
Potrivit lui Negrescu, guvernele naționale „percep aceste programe ca fiind costuri inutile, fără returnare a investiției”, în timp ce „Comisia Europeană pare prea slabă în apărarea intereselor cetățenilor UE”.
Reducerea finanțării pentru Horizon Europe și Erasmus+ ar „limita grav” contribuția universităților europene la dezvoltări revoluționare, a avertizat Björnmalm.
El a avertizat, de asemenea, asupra unui potențial exod de cercetători de top din UE.
Europarlamentarii sunt uniți în susținerea unui buget substanțial pentru Horizon Europe în 2025, având ca obiectiv prioritizarea programelor pentru sănătate, educație, agricultură și o tranziție „echitabilă, verde și digitală”.
„Cu argumente solide și o poziție unificată a Parlamentului European, sperăm să reușim să salvăm o parte din aceste fonduri cruciale pentru programele emblematice ale UE și multe altele”, a spus Negrescu.
Parlamentul va vota propriul buget pentru 2025 în această lună
Negocierile cu guvernele naționale și Comisia sunt deschise până în 18 noiembrie, termenul legal pentru atingerea unui acord.
Între timp, europarlamentarii se pregătesc, de asemenea, să negocieze următorul cadru financiar multianual (MFF), care urmează să înceapă în 2028.
Săptămâna aceasta, Parlamentul i-a numit pe Siegfried Mureșan (PPE) și Carla Tavares (S&D) ca noii raportori pentru bugetul pe termen lung al UE.
Aceștia vor pregăti poziția Parlamentului privind MFF, inclusiv alocările pentru programele de cercetare ale UE, înaintea unei propuneri a Comisiei care urmează să fie publicată până în iunie 2025.