În 2024, IMM-urile din România se confruntă cu cea mai mare provocare de până acum, încercând să supraviețuiască sau să crească într-un mediu economic marcat de inflație ridicată și concurență tot mai mare, adesea neloială. Potrivit unei analize realizate de Pixer Agency, pentru a face față acestor dificultăți, firmele locale trebuie să își majoreze vânzările cu cel puțin 30%-40% în următoarele șase luni.
„Pentru cele mai multe IMM-uri, promovarea online a devenit principalul vector de vânzări și de creștere a business-ului, având în vedere bugetele limitate pentru marketing. Însă condițiile economice din 2024 sunt cele mai dificile din ultimii ani. Concurența este acerbă, iar multe firme locale se confruntă cu presiunea unor jucători internaționali sau a unor firme care aplică și practici neloiale”, declară Alex Popescu, co-fondator Pixer Agency.
Din acest motiv, peste 60% din afacerile din România alocă buget pentru promovare online, în Google și Meta, însă multe nu reușesc să aibă performanța de vânzări necesară pentru a putea combate greutățile economice.
Existența IMM-urilor depinde tot mai mult de promovarea online
Cele mai mari probleme cu care IMM-urile se confruntă în 2024 sunt inflația, concurența neloială şi creşterea cheltuielilor salariale, potrivit Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).
Totodată, datele ONRC arată o creștere cu aproape 10% a numărului de cereri de insolvență în prima jumătate din an față de anul trecut, fiind încă un indicator al dificultăților economice pentru mediul de business local.
Astfel, pentru a rezista acestor dificultăți și a evita o eventuală insolvență, cererea pentru promovare online cunoaște o creștere spectaculoasă an de an, fiind cu 30% mai mare în ultimii ani, atât din partea firmelor care vând produse, cât și din cea a firmelor care vând servicii.
„Nu este nevoie de cheltuieli impresionante de zeci de mii de euro pentru a crește vânzările. Este nevoie de experți care să înțeleagă business-ul firmei, să gândească un plan de promovare axat pe vânzare și care să obțină maximul de vânzare din fiecare ban investit de firme, experți care să ducă afacerea la următorul nivel prin intermediul reclamelor plătite. Până atunci, cum cele mai multe IMM-uri depind de vânzarea online, riscul de scădere rapidă sau chiar de închidere a afacerii poate deveni o realitate”, a spus Popescu.
Tot mai interesate de promovare online, în Google, Meta sau pe TikTok, sunt afacerile mici, la început de drum, care de altfel nu pot rezista fără promovare în contextul concurenței tot mai mari și a inflației ridicate.