- Evoluția rapidă a tehnologiilor Blockchain a dus la dezvoltarea unei infrastructuri descentralizate la nivelul Uniunii Europene (UE), cunoscută sub numele de European Blockchain Partnership, cu aplicații diverse în verificarea conformității, integritatea datelor, managementul identității digitale și alte domenii;
- UE a aprobat pe 2 februarie 2024 prima lege de reglementare a Inteligenței Artificiale (IA), care stabilește un cadru de clasificare bazat pe riscurile aplicațiilor de Inteligență Artificială și urmărește să sporească securitatea, să asigure conformitatea cu drepturile omului și să reglementeze utilizarea IA în contexte sensibile;
- Tehnologiile cuantice vor revoluționa calculele complexe, securitatea informațiilor și diagnosticarea medicală, iar UE se angajează să devină lider global în tehnologie cuantică prin dezvoltarea unui ecosistem de excelență și inovare în acest domeniu;
- Cadre didactice și cercetători care doresc să înțeleagă mai bine tendințele de dezvoltare ale domeniului IT, impactul acestuia asupra joburilor viitorului, precum și cerințele de noi competențe ale angajaților în companii vor dezbate aceste subiecte la SID2024;
- În secțiunea de hackathon dedicat studenților, aceștia vor putea dezvolta aplicații hardware și software și vor lucra pentru un concept referitor la transformarea digitală pe mai multe teme și vor concura pentru premiul de inovare instituit prin proiectul CoDEMO (Co-Creative Decision-Makers for 5.0 Organizations).
Experți ai Comisiei Europene, personalități din mediul academic, specialiști din Industrie și membri ai comunităților de practică conferențiază la Sibiu. Ei vor explora tema tehnologiilor emergente văzute ca motoare ale transformării digitale în afaceri și educație pentru dezvoltarea durabilă și reducerea decalajului de inovare dintre România și țările europene.
Ajuns la cea de-a cincea ediție, evenimentul Sibiu Innovation Days va avea loc în 24 și 25 octombrie, în organizarea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), prin intermediul Institutului de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner, cu sprijinul Cluj IT Cluster și al Sibiu IT Cluster.
Sibiu Innovation Days (SID2024) este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în implementarea modelului de inovatie “Quadruple Helix”, bazat pe rețelele de colaborare sinergică între specialiștii din industrie, autorități și factori de decizie, comunitatea de cercetare academică și societatea civilă, pentru transformarea digitală a societății.
Sibiu Innovation Days 2024 continuă edițiile de succes din anii anteriori, promovând dezvoltarea unui ecosistem de inovare în zona Transilvaniei construit în jurul Cluj IT Cluster și Sibiu IT Cluster, cu impact în modelarea vitalității economice, academice și sociale a întregii regiuni.
La fel ca în anii precedenți, evenimentul va reuni la Sibiu experți mondiali din domeniu, reprezentanți ai autorităților publice naționale, dar și de la nivel european, cu toții explorând tema tehnologiilor emergente văzute ca motoare ale transformării digitale în afaceri și educație pentru dezvoltarea sustenabilă, transferul de cunoaștere și reducerea decalajului de inovare dintre România și țările europene.
La ediția din acest an și-au anunțat participarea 50 de specialiști IT, experți ai Comisiei Europene și oameni de afaceri din România, Germania, Franţa, Norvegia, Italia, Polonia și Spania. O parte dintre speakeri sunt personalități care nu sunt pentru prima oară la Sibiu Innovation Days și au acceptat cu plăcere să revină, dar există și parteneri noi, cum ar fi reprezentanți ai proiectelor Europene realizate în parteneriat cu ULBS (CoDEMO, EoFSSS, RONAQCI, FORTHEM) sau cercetători, cadre didactice de la universități din Spania, Germania, Franța și România. Printre cei care vor conferenția la Sibiu în acest an se află Christoph Meinel – Founding President and CEO of German University of Digital Science Potsdam, former Director and CEO of the Hasso Plattner Institute, Germania, Ramona Samson – Chief Economist Unit la DG Research and Innovation, Comisia Europeană, Frédéric Hillon – Digital Advisor la Université de Bourgogne, Franța și IT Officer în alianța europeană FORTHEM, Wilfrid Utz – Managing Director OMiLAB NPO, Germania, Marek Ostafil – Co-Founder Smart Secure Networks, Cracovia și manager proiect Engineers of the Future: Smart Skilled Secure (EoFSSS), Polonia, Ilie Pușcaș – Country Manager Binance Romania, dar și numeroși reprezentanți ai universităților de prestigiu și membri ai mediului de afaceri și ai industriei de profil din țara noastră.
“Digitalizarea reprezintă drumul ireversibil spre progres, iar dinamica schimbării bazate pe tehnologie este într-o continuă creștere. Tehnologiile Blockchain au avut o evoluție rapidă, trecând de la aplicații precum criptomonede și registre descentralizate la o infrastructură descentralizată, programabilă și sigură. La nivelul Uniunii Europene (UE), construcția unei infrastructuri de servicii blockchain este în curs de desfășurare, cunoscută sub numele de European Blockchain Partnership, fiecare țară găzduind un nod. Aplicațiile care decurg din tehnologiile Blockchain cuprind diverse domenii, inclusiv automatizarea verificărilor conformității în procese sensibile la timp, verificarea integrității datelor, dosare medicale electronice, managementul identității digitale europene, autentificarea diplomelor și acreditărilor, schimbul de date sigur între diferite autorități ale UE, precum și aplicații în finanțe, asigurări și furnizare de energie. La nivel național, din 2023, aplicația de evaluare digitală a lucrărilor scrise la examenul de Bacalaureat, administrată de Ministerul Educației, integrează tehnologia Blockchain dezvoltată de experții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care este un participant activ la infrastructura europeană a serviciilor blockchain (EBSI).
În ceea ce privește Inteligența Artificială (IA) generativă și instrumentele încorporate în tehnologii precum ChatGPT, Bard, Bing Chat etc., anul 2023 a fost martor la o creștere a informațiilor și a provocărilor. Aceste evoluții au culminat cu aprobarea de către UE, la 2 februarie 2024, a primei legi menită să reglementeze IA. Această legislație stabilește un cadru de clasificare bazat pe potențialele riscuri prezentate de aplicațiile care utilizează inteligența artificială. Obiectivele sale principale sunt de a spori securitatea sistemelor IA, de a asigura conformitatea acestora cu drepturile omului și de a stabili parametri clari pentru utilizarea IA în contexte militare, criminale și de securitate.
În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea rapidă a lucrurilor care pur și simplu nu pot fi făcute astăzi, de la sarcini complexe de calcul, cum ar fi modelarea reacțiilor biomoleculare și chimice pe care cele mai puternice supercalculatoare nu le pot gestiona astăzi, până la trimiterea de informații sensibile în siguranță oriunde sau diagnosticarea bolile mai rapid și mai precis doar privind în interiorul celulelor umane. Cercetarea intensă bazată pe mecanica cuantică a condus la progrese tehnice majore în multe domenii diferite, inclusiv dezvoltarea de calculatoare cuantice, senzori, criptografie și telecomunicații. La 5 decembrie 2023, Consiliul European a emis o declarație pe care statele membre ale UE o semnează pentru a indica faptul că recunosc importanța strategică a tehnologiilor cuantice pentru competitivitatea științifică și industrială a UE și se angajează să lucreze împreună pentru a dezvolta un ecosistem de tehnologie cuantică de clasă mondială în întreaga Europă, cu scopul final de a face din Europa „valea cuantică” a lumii, o regiune globală lider pentru excelență și inovare cuantică. Prin proiectul RONAQCI (Infrastructura Națională de Comunicare Cuantică a României) implementat la ULBS și conferința Sibiu Innovation Days 2024, România se aliniază acestor eforturi.
Uniunea Europeană apreciază că inovația este singura modalitate prin care se poate menține o economie puternică, durabilă și competitivă. Totuși, în prezent, există diferențe semnificative în gradul de inovare între statele membre ale UE. Statisticile din 2024[1] clasifică România drept cea mai puțin inovatoare țară din UE, cu o performanță de 34% din media uniunii. O soluție pentru a atenua acest dezavantaj constă în dezvoltarea rețelelor de colaborare care să reproducă cele mai bune modele de inovație din țările avansate și să le adapteze la țările în curs de dezvoltare din Europa. Tehnologiile emergente pot exploata capabilitatea României la nivel de conectivitate și internet în bandă largă, unde ne situăm peste media europeană, făcând ca România să se alinieze și să țină pasul cu țările dezvoltate referitor la digitalizarea industriei, agriculturii și a întregii societăți. În acest sens, considerăm că niciun efort nu este inutil pentru creșterea performanței de inovare a României și, prin activitățile desfășurate la Sibiu Innovation Days 2024, încercăm să abordăm și să oferim soluții unora dintre aceste provocări.”, a declarat prof.univ.dr.ing. Adrian Florea, director al Institutului de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner din Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și vicepreședinte al Cluj IT Cluster.
“În fața ritmului accelerat al dezvoltării tehnologice, esențialul nu este să adoptăm inovațiile, ci să le integrăm într-un mod care să aducă valoare reală economiei și societății. La Cluj IT Cluster, credem că România poate deveni un pol de inovare în Europa dacă ne concentrăm pe dezvoltarea de competențe digitale avansate și pe crearea de ecosisteme colaborative între industrie, mediul academic și autorități. Sibiu Innovation Days este locul unde aceste viziuni pot prinde contur.
Ceea ce doresc să subliniez este că, în procesul de transformare digitală, cheia succesului constă în modul în care reușim să adaptăm tehnologiile nevoilor noastre locale și să le transformăm în avantaje competitive pe termen lung. România nu trebuie să fie doar un consumator de tehnologie, ci și un creator activ în această revoluție digitală.”, a declarat prof.univ.dr.ing. Stelian Brad, Președinte Cluj IT Cluster.
“Și anul acesta Sibiu IT Cluster se implică activ și susține evenimente de impact, cum este și Sibiu Innovation Days. Transformarea digitală, dezvoltarea sustenabilă, formarea comunităților și crearea unui ecosistem care să susțină inovația sunt pentru noi priorități, iar Sibiu Innovation Days face o treabă excelentă în a pune sub lumina reflectoarelor aceste subiecte și a aduce o valoare reală unui public divers.
Credem în puterea colaborării (în fond, Sibiu IT Cluster este o colaborare între 35 de actori importanți locali) între mediul privat, cel academic și cel public, în folosul comunității. Sprijinim cu bucurie astfel de inițiative și ne preocupă în mod activ ce altceva putem să facem împreună pentru Sibiu, dar și la nivel național, pentru a consolida poziția României pe harta tehnologică a Europei.”, a declarat Ing. Cătălin Mihacea, Președinte Sibiu IT Cluster
La conferință sunt așteptați atât manageri și angajați din companiile active în Transilvania și nu numai, interesați de procesele transformării digitale, dar și antreprenori care își doresc să descopere noi modele de inovare și oportunități de colaborare. De asemenea, sunt invitate cadre didactice și cercetători care doresc să înțeleagă mai bine tendințele de dezvoltare ale domeniului IT, impactul acestuia asupra joburilor viitorului, precum și cerințele de noi competențe ale angajaților în companii.
La fel ca și în anii trecuți, Sibiu Innovation Days va avea și o secțiune de hackathon dedicat studenților, unde aceștia vor putea dezvolta aplicații hardware – software și vor lucra pentru un concept referitor la transformarea digitală pe următoarele teme: tranziția duală – digitală și sustenabilă – a societății; Blockchain și Securitate cibernetică; influența inteligenței artificiale asupra noilor meserii și locuri de muncă, schimbările generate și riscurile implicate de IA, abilități necesare și viitorul educației; importanța parteneriatelor și proiectelor inovatoare pentru reducerea decalajului dintre România și celelalte țări Europene; implementarea de algoritmi de tip criptografie post-cuantică. Participanții vor avea șansa de a câștiga premii numeroase și consistente oferite de sponsorii Sibiu Innovation Days precum și premiul de inovare instituit prin proiectul CoDEMO și participarea gratuită în Iulie 2025 la tabără de vară “NEMO Innovation Camp” pe topicul de Design Thinking și modelare conceptuală aplicate în proiectarea ecosistemelor digitale inovative!
Sponsorul Premium al evenimentului este NXP Semiconductors România iar sponsorii Support sunt Continental Automotive Systems Sibiu, Vitesco Technologies Engineering România, Marquardt Schaltsysteme SCS, MultiversX, F5 cu sprijinul ALEF Group România și Sibiu IT Cluster.
Tot în cadrul SID2024 vor avea loc două workshop-uri derulate de partenerii evenimentului, dedicate atât studenților, masteranzilor și doctoranzilor care doresc să-și completeze studiile lor cu experiențe din mediul practic de business cât și angajaților din companii. Primul este intitulat “Introduction to Interacting with the MultiversX Network” organizat împreună cu compania MultiversX, iar al doilea “5.0 Value Co-Creation mechanisms and experimentations: Case studies” implementat în cadrul proiectului CoDEMO cu sprijinul partenerilor Marquardt Schaltsysteme SCS și OMiLAB NPO.
Conferința se va desfăşura cu participare fizică în limita locurilor disponibile și pe bază de înregistrare prealabilă, în Aula Avram Iancu din cadrul Facultăţii de Litere și Arte a ULBS, situată pe Bulevardul Victoriei 5-7, Sibiu 550024.
Evenimentul va fi transmis online pe canalul de YouTube al ULBS.
Pentru mai multe detalii privind programul evenimentului și înregistrare, vă invităm să accesaţi: https://events.ulbsibiu.ro/innovationdays/.
[1] https://ec.europa.eu/assets/rtd/eis/2024/ec_rtd_eis-country-profile-ro.pdf