Uniunea Europeană a selectat un grup restrâns de experți în inteligență artificială (AI) pentru a decide cât de strict vor trebui să se conformeze companiile cu o serie de reglementări noi care vizează această tehnologie.
Printre experții selectați pentru a supraveghea aceste grupuri se numără omul de știință canadian și „părintele AI” Yoshua Bengio, fostul consilier politic al guvernului britanic Nitarshan Rajkumar și Marietje Schaake, un colaborator la Centrul de Politici Cibernetice al Universității Stanford.
Toată lumea bună e acolo
Companii mari de tehnologie precum Google și Microsoft vor fi reprezentate în grupurile de lucru, la fel ca și diverse organizații nonprofit și experți academici.
Modul în care companiile vor putea să se conformeze cu legislația privind inteligența artificială va fi expus într-un cod de bune practici.
Deși codul de bune practici nu va fi obligatoriu din punct de vedere legal, acesta va oferi companiilor o listă de verificare pe care o pot folosi pentru a demonstra conformitatea.
Orice companie care pretinde că respectă legea, dar ignoră codul, ar putea face față unor provocări legale.
Companiile de inteligență artificială sunt extrem de reticente în a dezvălui conținutul pe care au fost antrenate modelele lor, descriind aceste informații drept un secret comercial care ar putea oferi concurenților un avantaj nedrept dacă ar fi făcute publice.
Deși textul Actului privind Inteligența Artificială menționează că unele companii vor fi obligate să furnizeze rezumate detaliate ale datelor utilizate pentru antrenarea modelelor lor AI, codul de bune practici este de așteptat să clarifice cât de detaliate trebuie să fie aceste rezumate.
Cele patru grupuri de lucru ale AI
Există patru grupuri de lucru, care se concentrează pe aspecte precum drepturile de autor și atenuarea riscurilor.
Unul dintre cele patru grupuri de lucru ale UE se va concentra în mod specific pe probleme legate de transparență și drepturi de autor și ar putea forța companiile să publice seturi de date cuprinzătoare, expunându-le unor provocări juridice netestate.
În ultimele luni, mai multe companii de tehnologie, inclusiv Google și OpenAI, au fost date în judecată de creatori care susțin că conținutul lor a fost utilizat în mod necorespunzător pentru a antrena modele AI.
De acum încolo, grupurile de lucru se vor reuni de încă trei ori înainte de o întâlnire finală în aprilie, când ar urma să fie prezentat codul de bune practici Comisiei Europene.
Dacă va fi acceptat, eforturile de conformitate din partea companiilor vor fi evaluate în raport cu codul de bune practici începând cu august 2025.