More

    Germania monitorizează Microsoft în privința utilizării AI

    Microsoft a intrat sub supravegherea Biroului Federal al Cartelurilor (FCO) din Germania, care a confirmat că firma americană ar putea fi supusă unor restricții dacă autoritatea consideră necesară o intervenție. Acest regim special, aplicabil timp de cinci ani, permite monitorizarea atentă a influenței Microsoft, inclusiv în ceea ce privește AI generativă.

    Deși nu s-au luat încă decizii concrete cu privire la posibile acțiuni, autoritatea germană analizează îndeaproape relația Microsoft cu OpenAI, care a ridicat suspiciuni antitrust în ultimii ani.

    De exemplu, în toamna anului trecut, Microsoft l-a angajat temporar pe Sam Altman, liderul OpenAI, împreună cu alți angajați cheie, în timpul unei dispute la nivelul consiliului de administrație.

    Deși OpenAI și Microsoft au evitat până acum o investigație formală a parteneriatului lor, noile puteri legislative ale FCO permit o reglementare mai strictă a Big Tech, ceea ce înseamnă că activitățile Microsoft în legătură cu OpenAI ar putea fi mai atent monitorizate în viitor.

    Asistentul AI Copilot, utilizat în multe părți ale ecosistemului Microsoft, este unul dintre motivele pentru care compania este în vizorul autorităților.

    De asemenea, puterea Microsoft în cloud computing îi oferă capacitatea de a colabora cu furnizori inovatori și de a integra modelele AI în propriile sale produse, cum ar fi platforma Azure.

    Președintele FCO, Andreas Mundt, a spus că Microsoft și-a consolidat poziția dominantă prin dezvoltarea propriilor produse și prin parteneriate strategice.

    „Astăzi, ecosistemul Microsoft este mai puternic și mai interconectat ca niciodată, deoarece peste toate activitățile sale planează utilizarea tot mai frecventă a cloud-ului și AI-ului, tehnologii-cheie în care Microsoft și-a consolidat poziția puternică prin dezvoltarea propriilor produse și intrarea în cooperări,” a afirmat Mundt.

    Începând din martie 2023, FCO verifică dacă influența Microsoft pe piață se încadrează în regimul de control al abuzurilor.

    Legea germană este deja aplicabilă altor giganți tehnologici precum Amazon, Apple, Google și Meta, și precede Actul Piețelor Digitale (DMA) al Uniunii Europene, care reglementează Big Tech.

    Cu toate acestea, DMA se aplică doar platformelor desemnate, precum sistemul de operare Windows și rețeaua LinkedIn, ceea ce limitează intervenția directă a Comisiei Europene în activitățile Microsoft din domeniul AI.

    „Decizia noastră se aplică Microsoft ca întreg, nu doar anumitor servicii sau produse. Pe baza deciziei noastre, putem opri practicile anticoncurențiale care nu sunt acoperite de DMA,” a subliniat Mundt.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...