More

    America, speriată sau enervată de regulile digitale ale UE?

    Uniunea Europeană își extinde influența în zona de reglementare dincolo de Atlantic, în încercarea de a afecta poziția de lider a SUA în tehnologia digitală și inteligența artificială. Birocrații europeni și-au stabilit chiar și birouri în Silicon Valley pentru a presa companiile americane de tehnologie să respecte regulile din Europa. Dacă acest demers nu este stopat, va submina avansul SUA în domeniul AI și va oferi un avantaj Chinei, care își dezvoltă rapid capabilitățile computaționale, opinează Adam Thierer, cercetător principal în programul de Politici Tehnologice și Inovație la Institutul R Street din Washington.

    În 2022, UE a anunțat deschiderea unui nou birou în San Francisco pentru a determina companiile de tehnologie americane să se conformeze numărului tot mai mare de reglementări tehnice impuse de Bruxelles.

    UE se alătură unei liste tot mai lungi de țări europene care și-au înființat „ambasade tehnologice” în Silicon Valley pentru a presa firmele americane să se supună unor noi legi.

    Relația cu reglementatorul trebuie să fie constructivă

    Noul birou al UE este condus de Gerard de Graaf, „ambasadorul” Europei în Silicon Valley.

    Pentru a-și forma echipa, el a lansat o căutare publică de angajați europeni „pasionați de politici digitale și reglementări tehnologice” și a insistat ulterior că firmele americane de tehnologie ar trebui să accepte că „jocul se joacă în termeni de conformitate” cu birocrații de la Bruxelles, deoarece „este important să existe o relație constructivă cu reglementatorul.”

    Astfel de amenințări nu sunt surprinzătoare, având în vedere modul în care Europa și-a decimat propria bază tehnologică digitală cu o avalanșă de reglementări.

    Astăzi, 19 dintre cele mai mari 25 de companii digitale din lume sunt firme americane, în timp ce este dificil să numim lideri majori în tehnologie din Europa.

    Prea multe legi?

    Europa se plasează din ce în ce mai mult pe ultimul loc în domeniul tehnologic prin legislații precum Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), Legea Serviciilor Digitale și o nouă Lege privind Inteligența Artificială.

    Pe măsură ce reglementarea devine principalul „export digital” al continentului european, birocrații europeni caută să impună aceleași obligații firmelor americane, aplicând totodată amenzi record pentru încălcări ale reglementărilor antitrust și chiar efectuând percheziții în birourile acestora din Europa.

    UE intenționează, de asemenea, să angajeze un ofițer pentru politici AI în biroul său din Silicon Valley, care va „monitoriza dezvoltările relevante pentru conformitatea furnizorilor și utilizatorilor de modele și sisteme generative AI cu Legea AI a UE.”

    Dezvoltările recente prevestesc modul în care aceste presiuni europene vor evolua.

    Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă și servicii, a fost prezent la ceremonia de inaugurare a noii „ambasade tehnologice” a UE în San Francisco, în 2023.

    Recent, Breton a devenit subiect de știri după ce a trimis o scrisoare amenințătoare lui Elon Musk, avertizându-l asupra consecințelor grave conform legilor UE pentru „risc de amplificare a conținutului potențial dăunător”.

    Pretinsa „infracțiune” a lui Musk a fost găzduirea unui interviu în direct cu fostul președinte Donald Trump pe platforma sa, X.

    „Sabotorii” americani sprijină regulile UE

    Scrisoarea lui Breton a fost considerată de unii ca o amenințare directă la adresa Primului Amendament al cetățenilor americani și chiar o posibilă interferență electorală din partea unui oficial străin.

    Dar astfel de amenințări ar putea apărea tot mai des, pe măsură ce birocrații europeni se implică în activitatea companiilor tehnologice americane sub pretextul „armonizării” cu reglementările lor, care limitează inovația și restricționează libertatea de exprimare.

    Oficialii administrației Biden nu s-au grăbit să îl apere pe Musk, ba chiar au lucrat discret cu oficialii UE pentru a limita inovațiile americane.

    „Există multă simpatie în administrația Biden pentru ceea ce face Uniunea Europeană,” a concluzionat de Graaf.

    Într-adevăr, administrația actuală a urmărit să reglementeze mai mult tehnologiile AI, făcând acest lucru în mare parte prin decrete executive extinse, în loc să aștepte acțiuni din partea Congresului.

    Între timp, alți politicieni americani au promis să colaboreze cu birocrații europeni.

    Regulile UE riscă să îi zdrobească pe inovatorii americani

    Inovatorii americani în sectorul AI riscă astfel să fie striviți între birocrații de la Bruxelles și Sacramento.

    Aceasta este o rețetă pentru stagnare, de care va beneficia doar China și alte națiuni care încearcă să devanseze SUA în capabilități technologice.

    Congresul trebuie să o ia înaintea Europei, dar și a Californiei, și să creeze un cadru de politici AI care să blocheze aceste edicte care suprimă inovația.

    Acum o generație, Congresul a protejat piața americană pentru comerțul digital și libertatea de exprimare. Legislatorii federali trebuie să își afirme, din nou, autoritatea.

    Următoarea administrație trebuie, de asemenea, să facă ceea ce actuala refuză: să apere inovatorii americani și Primul Amendament de atacurile oficialilor străini care subminează valorile și competitivitatea americane.

    Nu este nevoie de „ambasade tehnologice” în orașele americane, având în vedere că națiunile străine au deja ambasade în Washington.

    Singurele birouri pe care europenii ar trebui să le deschidă în Silicon Valley ar trebui să fie umplute cu inovatori care caută să scape de regimul de reglementare represiv al UE, care le-a suprimat oportunitățile antreprenoriale.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...