More

    Google depune o plângere la UE împotriva practicilor „anticoncurențiale” ale Microsoft în domeniul cloud

    Google a depus miercuri o plângere la Comisia Europeană (CE) împotriva a ceea ce a numit practicile anticoncurențiale ale Microsoft, care blochează clienții să folosească platforma cloud Microsoft Azure. Google a evocat un studiu din 2023 realizat de organizația de servicii cloud CISPE, care a constatat că firmele europene și instituțiile publice plăteau până la un miliard de euro pe an pentru penalități legate de licențierea Microsoft.

    Google, ai cărui mari rivali în domeniul cloud sunt Microsoft și Amazon Web Services, a declarat că Microsoft exploatează poziția dominantă a sistemului său de operare Windows Server pentru a împiedica concurența.

    Giganții tech nu par să poată funcționa fără să taxeze clienții

    Vicepreședintele Google Cloud, Amit Zavery, a declarat că Microsoft obligă clienții să plătească un adaos de 400% pentru a continua să ruleze Windows Server pe platformele cloud ale rivalilor.

    Acest adaos nu se aplică dacă aceștia folosesc Azure.

    Utilizatorii altor sisteme cloud primesc, de asemenea, actualizări de securitate cu întârziere și acestea sunt limitate, a spus Zavery.

    În luna iulie, pentru a evita o investigație a UE, Microsoft a încheiat un acord de 20 milioane de euro pentru a soluționa o plângere antitrust privind practicile sale de licențiere cloud cu CISPE.

    Totuși, acordul nu a inclus Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform și AliCloud, ceea ce a provocat critici din partea primelor două companii.

    Microsoft a declarat că a soluționat pe cale amiabilă preocupări similare ridicate de furnizorii europeni de cloud, adăugând că Google spera ca acestea să continue litigiul.

    Google a afirmat că Microsoft a blocat clienții să utilizeze aplicația de colaborare Teams chiar și atunci când aceștia preferau alte alternative și că folosea aceeași strategie pentru Azure.

    Acum ori niciodată, spune Google

    Google a susținut că doar o inițiativă de reglementare ar putea pune capăt „blocării furnizorului” de către Microsoft și ar crea condiții de concurență echitabile pentru rivali.

    „Cerem Comisiei Europene să acționeze acum. Le cerem să analizeze cu adevărat această problemă, să ajute clienții să decidă și să le ofere mai multe opțiuni. Acum este momentul să acționăm. Piața cloud va deveni din ce în ce mai restrictivă dacă nu se iau măsuri acum,” a spus Zavery.

    Google a declarat că Windows Server de la Microsoft și diverse produse Microsoft dețin o cotă de piață de peste 70% în rândul companiilor europene.

    Timp de ani de zile, Microsoft a permis ca produsele sale să funcționeze pe orice hardware, cum ar fi laptopurile, dar a impus restricții în 2019, pe măsură ce a intrat pe piața cloud.

    Afacerea de cloud crește cu aproximativ 20% pe an în UE, cu mult potențial de dezvoltare. Un studiu McKinsey din aprilie a arătat că două treimi dintre companiile din UE aveau mai puțin de jumătate din volumele lor de lucru în cloud.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...