Salesforce s-a alăturat celor peste 100 de companii, printre care și Amazon, Google și Microsoft, care au semnat Pactul AI al UE – un angajament voluntar de a aplica principiile Actului AI înainte de aplicarea oficială a acestuia. Actul AI a intrat în vigoare la începutul lunii august, însă va dura aproximativ doi ani pentru ca statele membre să îl implementeze complet.
„Suntem mândri să semnăm Pactul AI al UE alături de alți lideri din industrie și să ne reafirmăm angajamentul față de guvernanța AI, asigurându-ne că sistemele noastre îndeplinesc cele mai înalte standarde de încredere, transparență și responsabilitate. Salutăm oportunitatea de a colabora cu partenerii din industrie, factorii de decizie politică și comunitatea mai largă AI pentru a construi un viitor în care AI să fie atât de încredere, cât și transformatoare,” a declarat Eric Loeb, vicepreședintele executiv pentru afaceri guvernamentale al Salesforce.
Actul AI al UE clasifică sistemele AI implementate pe continent în funcție de nivelul de risc pe care îl prezintă pentru libertatea cetățenilor, de la risc scăzut la risc ridicat.
Companiile care utilizează sisteme AI considerate cu risc ridicat vor fi supuse unor obligații stricte, inclusiv evaluări obligatorii ale riscurilor și menținerea unor registre detaliate ale utilizării acestora, precum și o supraveghere adecvată.
Unele sisteme AI de risc ridicat – cum ar fi cele de categorisire biometrică sau recunoașterea emoțiilor – vor fi complet interzise.
Întreprinderile care vor fi găsite că utilizează sisteme AI care încalcă Actul vor fi supuse unor amenzi semnificative, variind de la 8 milioane de dolari sau 1,5% din venitul anual global, până la 38 de milioane de dolari sau 7% din venituri.
Angajamentele Pactului AI
Având în vedere că Actul AI se va aplica integral abia peste doi ani, Comisia Europeană a lansat Pactul AI pentru a încuraja companiile care folosesc AI pe continent să înceapă să se conformeze din timp.
Toți participanții la Pactul AI al UE sunt de acord cu trei angajamente-cheie:
- O strategie de guvernanță a AI pentru a sprijini adoptarea AI și angajamentul de a se conforma viitoarelor cerințe ale Actului AI.
- Identificarea sistemelor AI care probabil vor fi clasificate ca fiind de risc ridicat conform Actului AI.
- Promovarea cunoștințelor și conștientizării despre AI în rândul angajaților, asigurând o dezvoltare etică și responsabilă a AI.
Dincolo de angajamentele de bază, Comisia a declarat că mai mult de jumătate dintre semnatari au fost de acord să își asume angajamente suplimentare, inclusiv etichetarea anumitor tipuri de conținut generat de AI și asigurarea unei supravegheri umane.
Printre semnatari se numără companii multinaționale și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) europene din sectoare variate, cum ar fi IT, telecomunicații, sănătate, bănci, auto și aeronautică.
Din lista semnatarilor lipsesc nume mari
Nume notabile pe lista semnatarilor includ companii care dezvoltă modele AI, precum OpenAI, Adobe, Cohere și IBM. De asemenea, pe listă se află giganți tehnologici, precum Google, Microsoft, Qualcomm, Samsung și SAP.
Printre companiile de telecomunicații care au semnat se numără Telefónica, Vodafone, Nokia, Deutsche Telekom, TIM Telecom Italia și Telenor Nordics.
Companii de infrastructură, cum ar fi Hewlett Packard Enterprise, Cisco și Palo Alto Networks, și-au asumat, de asemenea, angajamente.
O absență notabilă din Pactul AI al UE este Meta, compania-mamă a rețelelor sociale precum Facebook și Instagram și creatoarea popularelor modele AI open-source Llama.
Meta s-a opus public Actului AI, susținând că reglementarea „fragmentată” o împiedică să folosească datele de origine europeană pentru a antrena modelele și sistemele sale AI.
Meta, împreună cu Ericsson, Spotify și SAP, au solicitat recent modificarea reglementării pentru a oferi mai multă claritate cu privire la utilizarea datelor.
Companiile au susținut că UE va pierde în fața SUA și Chinei, iar sistemele AI de pe continent vor fi „mai puțin competitive și mai puțin inovatoare” dacă nu vor putea folosi date de origine europeană ca parte a seturilor lor de date.