Fondurile din Orientul Mijlociu investesc miliarde de dolari în cele mai căutate start-up-uri de inteligență artificială și devin susținători esențiali ai companiilor de profil din Silicon Valley, potrivit CNBC.
Țările bogate în petrol, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Qatar, caută să își diversifice economiile și se orientează către investiții în tehnologie ca o formă de protecție.
În ultimul an, finanțările pentru companiile de inteligență artificială din partea fondurilor suverane din Orientul Mijlociu au crescut de cinci ori.
MGX, un nou fond de inteligență artificială din Emiratele Arabe Unite, s-a numărat printre investitorii care au dorit să participe la ultima rundă de finanțare a OpenAI săptămâna aceasta.
Această rundă ar putea evalua OpenAI la 150 de miliarde de dolari.
Puține fonduri de risc dispun de suficiente resurse financiare pentru a concura cu alocările de miliarde de dolari venite de la companii precum Microsoft și Amazon.
Banii nu sunt o problemă
Însă aceste fonduri suverane nu au nicio problemă în a mobiliza capital pentru proiecte legate de inteligența artificială.
Ele investesc în numele guvernelor lor, care au beneficiat de pe urma creșterii prețurilor la energie din ultimii ani.
Se estimează că averea totală a țărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) va crește de la 2,7 trilioane la 3,5 trilioane de dolari până în 2026, conform Goldman Sachs.
Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF) a depășit 925 de miliarde de dolari și a fost implicat într-o serie de investiții ca parte a inițiativei „Viziunea 2030” a prințului moștenitor Mohammed bin Salman.
PIF are investiții în companii precum Uber și a cheltuit sume considerabile în golf și fotbal.
Mubadala din EAU gestionează fonduri de 302 miliarde de dolari, iar Autoritatea de Investiții din Abu Dhabi (ADIA) gestionează 1 trilion de dolari.
Autoritatea de Investiții din Qatar gestionează 475 de miliarde de dolari, în timp ce fondul din Kuweit a depășit valoarea de 800 de miliarde de dolari.
Cooperare între SUA și Abu Dhabi pentru centre de date
La începutul acestei săptămâni, MGX, din Abu Dhabi a intrat într-un parteneriat pentru infrastructură AI cu BlackRock, Microsoft și Global Infrastructure Partners, având ca obiectiv strângerea a până la 100 de miliarde de dolari pentru proiecte de centre de date și alte investiții în infrastructură.
MGX a fost lansat ca un fond dedicat AI în luna martie, având ca parteneri fondatori Mubadala din Abu Dhabi și compania AI G42.
Mubadala din EAU a investit, de asemenea, în Anthropic, un rival al OpenAI, și se numără printre cei mai activi investitori de risc, cu opt tranzacții AI în ultimii patru ani.
Anthropic a refuzat să accepte bani de la saudiți în ultima rundă de finanțare, invocând motive de securitate națională, au spus unele surse pentru CNBC.
PIF din Arabia Saudită este în discuții pentru a crea un parteneriat de 40 de miliarde de dolari cu firma americană de capital de risc Andreessen Horowitz.
De asemenea, a lansat un fond dedicat AI numit Compania Saudită pentru Inteligență Artificială (SCAI).
Cu toate acestea, istoricul Arabiei Saudite în materie de drepturile omului rămâne o problemă pentru unii parteneri occidentali și start-up-uri.
Cel mai notabil caz din ultimii ani a fost uciderea jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi, în 2018, un eveniment care a declanșat un val de critici internaționale din partea comunității de afaceri.
Europa se străduiește
Nu doar Orientul Mijlociu investește masiv în acest domeniu.
Fondul suveran francez Bpifrance a încheiat 161 de tranzacții în zona AI și de învățare automată în ultimii patru ani, în timp ce Temasek din Singapore a finalizat 47 astfel de investiții.
GIC, un alt fond susținut de Singapore, a realizat 24 de tranzacții.
Fluxul de capital a provocat îngrijorări în rândul investitorilor din Silicon Valley cu privire la un posibil efect SoftBank. SoftBank a susținut Uber și WeWork, ridicând valoarea acestora la cifre amețitoare înainte de a se lista pe piața de capital.
WeWork a intrat în faliment anul trecut, după ce a fost evaluat de SoftBank la 47 de miliarde de dolari în 2019.
Pentru SUA, atragerea de investiții din partea fondurilor suverane în companii americane a devenit o prioritate geopolitică.
Jared Cohen, de la Goldman Sachs Global Institute, a spus că o cantitate disproporționată de capital vine din țări precum Arabia Saudită și EAU, care sunt dispuse să investească la nivel global.