Mai multe universități și instituții academice au respins o propunere a Comisiei Europene (CE) de a permite proiecte de cercetare cu dublă utilizare (civilă și militară) în FP10, programul succesor al Horizon Europe, care urmează să înceapă în 2028.
În ianuarie acest an, Comisia a propus o serie de opțiuni pentru FP10, inclusiv posibilitatea de a permite proiecte cu dublă utilizare în anumite părți ale programului.
Programul actual, Horizon Europe, este exclusiv civil, în timp ce Fondul European de Apărare susține cercetarea militară.
După invazia Rusiei în Ucraina, Bruxelles și capitalele naționale își fac griji dacă UE ar putea să se apere în cazul unui atac direct din partea Moscovei și doresc să intensifice cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării.
Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor academice și de cercetare preferă menținerea sistemului actual.
Unele organizații de cercetare sunt îngrijorate că, dacă proiectele cu dublă utilizare sunt incluse în FP10, acest lucru ar putea îngreuna colaborarea cu partenerii străini.
Deschiderea către cercetarea militară „ar putea restricționa colaborarea globală și exclude cercetătorii din țări terțe din proiecte. Pericolul normalizării cercetării militare poate submina în egală măsură încrederea în știință și în mediul academic”, a spus Asociația Leibniz din Germania.
Pe de altă parte, mediul de afaceri și corporațiile sunt în favoarea dublei utilizări, civile și militare.
„În general, tendința este în mare parte favorabilă Opțiunii 1 [menținerea status quo-ului], în special printre instituțiile de cercetare, ONG-uri și cetățenii care și-au exprimat opinia. Există mai multă deschidere față de Opțiunea 2 [permiterea proiectelor cu dublă utilizare în FP10] în rândul unor autorități publice, asociații de afaceri și companii private, sub rezerva unor discuții suplimentare despre detaliile implementării”, potrivit CE.
Chiar dacă nu se opun deschis proiectelor cu dublă utilizare, organizațiile de cercetare sunt îngrijorate că extinderea acestora ar putea diminua finanțarea pentru cercetarea civilă.
În ianuarie, Comisia a propus și o a treia opțiune, respectiv crearea mai multor instrumente de finanțare pentru cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării.
Totuși, chiar și CE a admis că aceasta ar putea duce la mai multe complicații și suprapuneri, iar respondenții păreau să fie de acord, foarte puțini fiind în favoarea acestei opțiuni.