Cele mai mari companii de tehnologie din lume fac o ultimă încercare de a convinge Uniunea Europeană (UE) să își relaxeze reglementările privind inteligența artificială (IA), pentru a evita riscul unor amenzi de miliarde de dolari, scrie Reuters.
Legiuitorii UE au convenit în luna mai asupra Legii privind IA, primul set cuprinzător de reguli care guvernează această tehnologie, după luni de negocieri intense între diferite grupuri politice.
Însă, până când codurile de practică care însoțesc legea vor fi finalizate, rămâne neclar cât de strict vor fi aplicate regulile privind sistemele IA de „scop general” (GPAI), cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, și cu câte procese de încălcare a drepturilor de autor și amenzi de miliarde de dolari s-ar putea confrunta companiile tech.
Toată lumea vrea să scrie cod
UE a invitat companii, academicieni și alte entități să contribuie la elaborarea codului de practică și a primit aproape 1.000 de aplicații, un număr neobișnuit de mare, potrivit unei surse familiare cu problema, care a solicitat anonimatul deoarece nu era autorizată să vorbească public.
Codul de practică pentru IA nu va fi obligatoriu din punct de vedere legal atunci când va intra în vigoare la sfârșitul anului viitor, dar va oferi firmelor o listă de cerințe pe care vor trebui să le respecte.
O companie care pretinde că respectă legea, dar ignoră codul, s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție.
„Codul de practică este crucial. Dacă îl realizăm corect, vom putea continua să inovăm. Dacă este prea restrictiv sau prea detaliat, va deveni foarte dificil”, a declarat Boniface de Champris, manager senior de politici la organizația comercială CCIA Europe, ai cărei membri includ Amazon, Google și Meta.
Colectarea datelor
Companii precum Stability AI și OpenAI au fost întrebate dacă utilizarea cărților sau a arhivelor foto pentru a antrena modelele lor, fără permisiunea creatorilor, reprezintă o încălcare a drepturilor de autor.
Conform Legii privind IA, companiile vor fi obligate să ofere „rezumate detaliate” ale datelor utilizate pentru a antrena modelele lor.
În teorie, un creator de conținut care descoperă că opera sa a fost utilizată pentru antrenarea unui model IA ar putea solicita despăgubiri, deși acest lucru va trebui probat în tribunal.
Unii lideri din mediul de afaceri au afirmat că rezumatele cerute trebuie să conțină detalii limitate pentru a proteja secretele comerciale, în timp ce alții susțin că deținătorii drepturilor de autor au dreptul de a ști în ce măsură creațiile lor au fost folosite fără permisiune.
OpenAI, care a fost criticată pentru refuzul de a răspunde la întrebările legate de datele utilizate pentru antrenarea modelelor sale, a cerut să se alăture grupurilor de lucru, potrivit unei persoane familiare cu subiectul.
Google și-a depus și ea candidatura, conform unui purtător de cuvânt, iar Amazon a declarat că speră să „contribuie cu expertiza sa și să se asigure că acest cod de practică va avea succes”.
Maximilian Gahntz, liderul politicii de IA la Mozilla Foundation, organizația non-profit din spatele browserului Firefox, și-a exprimat îngrijorarea că firmele „fac tot posibilul pentru a evita transparența”.
„Legea privind IA reprezintă cea mai bună șansă de a aduce lumină asupra acestui aspect crucial”, a spus el.
Marile afaceri și prioritățile
O parte a mediului de afaceri a criticat UE pentru că a prioritizat reglementarea tehnologică în detrimentul inovației, iar cei responsabili cu redactarea textului codului de practică vor încerca să găsească un compromis.
Săptămâna trecută, fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus că UE are nevoie de o politică industrială mai bine coordonată, de o luare a deciziilor mai rapidă și de investiții masive pentru a ține pasul cu China și Statele Unite.
Thierry Breton, un susținător vocal al reglementării UE și critic al companiilor tehnologice neconforme, a renunțat săptămâna aceasta la funcția sa de Comisar European pentru Piața Internă, după un conflict cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Pe fondul protecționismului în creștere din UE, companiile tehnologice locale speră că vor fi introduse excepții în Legea privind IA pentru a sprijini firmele europene în ascensiune.
Odată ce codul va fi publicat în prima parte a anului viitor, companiile tehnologice vor avea timp până în august 2025 pentru a-și măsura eforturile de conformitate.
Organizații non-profit, inclusiv Access Now, Future of Life Institute și Mozilla, vor, de asemenea, să contribuie la elaborarea codului.
„Pe măsură ce intrăm în etapa în care multe dintre obligațiile Legii privind IA sunt clarificate, trebuie să fim atenți să nu permitem marilor jucători de IA să dilueze mandatele importante privind transparența”, a spus Gahntz.