More

    Unde dispar paginile web și cine încearcă să le salveze?

    Cercetările arată că 25% dintre paginile web existente între anii 2013 și 2023 au dispărut. Câteva organizații încearcă să salveze aceste „ecouri” ale web-ului, dar noi riscuri le amenință existența.

    Un sfert din toate paginile web care au existat între 2013 și 2023 acum… nu mai există, conform unui studiu recent realizat de Pew Research Center, o organizație din Washington care a tras un semnal de alarmă asupra dispariției istoriei digitale a umanității.

    Cercetătorii au descoperit că problema este cu atât mai gravă cu cât o pagină web este mai veche: 38% dintre paginile web din 2013 pe care Pew a încercat să le acceseze nu mai funcționează.

    Dar este și o problemă pentru publicațiile mai recente.

    Aproximativ 8% din paginile web publicate în 2023 dispăruseră deja până în octombrie același an.

    Istoricii viitorului s-ar putea să nu înțeleagă nimic

    Istoricii viitorului s-ar putea să aibă dificultăți în a înțelege pe deplin cum trăiam în primele decenii ale secolului XXI.

    Asta din cauza combinației dintre modul în care ne trăim viețile digital și lipsa eforturilor oficiale de a arhiva informațiile produse în prezent.

    Totuși, un grup informal de organizații luptă împotriva entropiei digitale, multe dintre ele fiind conduse de voluntari care beneficiază de puțin sprijin instituțional.

    Acesta este și cazul Internet Archive, o organizație non-profit din San Francisco, înființată în 1996 de pionierul internetului Brewster Kahl.

    Organizația s-a angajat în poate cel mai ambițios proiect de arhivare digitală din toate timpurile, adunând 866 de miliarde de pagini web, 44 de milioane de cărți, 10,6 milioane de videoclipuri, filme și programe TV și multe altele.

    Colecțiile Internet Archive, găzduite în câteva centre de date răspândite în lume, sunt singurele lucruri care stau în calea uitării digitale.

    „Riscurile sunt multiple. Nu doar că tehnologia poate eșua – ceea ce se întâmplă –, dar mai important este că instituțiile pot eșua sau companiile pot da faliment. Organizațiile de știri sunt înghițite de altele, sau, din ce în ce mai frecvent, sunt închise”, spune Mark Graham, director al Wayback Machine din cadrul Internet Archive.

    Wayback Machine un instrument care colectează și stochează capturi ale site-urilor web pentru posteritate.

    Nu toată lumea este de acord cu salvarea istoriei

    Există numeroase stimulente pentru a publica conținut online, spune el, dar există puține forțe care să împingă companiile să-l mențină pe termen lung.

    În ciuda realizărilor Internet Archive, organizația și altele asemănătoare se confruntă cu amenințări financiare, provocări tehnice, atacuri cibernetice și bătălii în justiție din partea companiilor care nu agrează ideea de a exista copii gratuite ale proprietății lor intelectuale.

    Iar, după cum arată recentele procese pierdute în instanță, proiectul de salvare a internetului ar putea fi la fel de efemer ca și conținutul pe care încearcă să îl protejeze.

    „Tot mai multe dintre eforturile noastre intelectuale, tot mai mult din divertismentul nostru, din știrile noastre și din conversațiile noastre există doar în mediul digital. Acest mediu este în mod inerent fragil”, spune Graham.

    Aceasta nu este doar o preocupare pentru pasionații de istorie și obsedații de internet. Potrivit studiului, unul din cinci site-uri guvernamentale conține cel puțin un link nefuncțional.

    Pew a constatat că mai mult de jumătate din articolele Wikipedia au un link inactiv în secțiunea de referințe, ceea ce înseamnă că dovezile care susțin informațiile enciclopediei online se dezintegrează încet.

    Există, încă, speranță

    Dar, datorită muncii realizate de Internet Archive, nu toate aceste linkuri moarte sunt total inaccesibile.

    Proiectul Wayback Machine a trimis armate de roboți care parcurg labirinturile internetului, descărcând copii funcționale ale site-urilor web pe măsură ce se schimbă în timp – deseori capturând aceleași pagini de mai multe ori pe zi – și le fac disponibile publicului gratuit.

    „Atunci când am verificat câte dintre acele URL-uri erau disponibile în Wayback Machine, am constatat că două treimi dintre ele erau accesibile într-un fel”, spune el.

    În acest sens, Internet Archive face ceea ce și-a propus – salvează înregistrările online pentru posteritate.

    Alte câteva organizații, mari și mici, lucrează la proiecte similare.

    Biblioteca Congresului din SUA, de exemplu, păstrează site-uri guvernamentale, site-urile membrilor Congresului și o colecție de site-uri de știri din SUA.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...