More

    Meta și Spotify critică deciziile Uniunii Europene privind AI

    Un grup de companii, inclusiv Meta și Spotify, a criticat joi Uniunea Europeană (UE) pentru deciziile sale „fragmentate și inconsistente” privind confidențialitatea datelor și inteligența artificială (AI).

    Firmele, alături de mai mulți cercetători și organizații din industrie, au semnat o scrisoare deschisă în care susțin că Europa devine tot mai puțin competitivă și riscă să rămână și mai în urmă în era AI.

    Semnatarii scrisorii au solicitat „decizii armonizate, consistente, rapide și clare” din partea autorităților de reglementare a confidențialității datelor pentru a „permite utilizarea datelor europene în antrenarea AI în beneficiul europenilor”.

    Nemulțumirile mocnesc de mai mult timp

    Scrisoarea critică deciziile recente sub regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) din 2018.

    Meta, care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, a suspendat recent planurile de a colecta date de la utilizatorii europeni pentru a-și antrena modelele AI, după presiuni din partea autorităților de reglementare a confidențialității.

    „În ultima vreme, luarea deciziilor de reglementare a devenit fragmentată și imprevizibilă, în timp ce intervențiile autorităților europene de protecție a datelor au creat o mare incertitudine în legătură cu tipurile de date care pot fi folosite pentru antrenarea modelelor AI,” se arată în scrisoare.

    Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) a declarat la acel moment că toate companiile din UE trebuie să respecte regulile de confidențialitate a datelor.

    Meta a fost sancționată cu amenzi record pentru încălcarea confidențialității datelor utilizatorilor, inclusiv o penalizare unică de peste un miliard de euro sub legislația GDPR.

    Companiile amână lansarea produselor de teama legislației UE

    Pe lângă regulile privind confidențialitatea datelor, Europa a devenit primul bloc politic regional care a elaborat legislații destinate să oprească abuzurile tehnologiei – Actul său privind AI intrând în vigoare la începutul acestui an.

    Meta și alți giganți tehnologici au amânat din ce în ce mai mult lansarea produselor pe piața europeană, afirmând că așteaptă clarificări legale.

    Meta a amânat lansarea la nivelul UE a alternativei sale la Twitter, Threads, cu câteva luni anul trecut. Google a amânat de asemenea lansarea unor instrumente AI în UE.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...