More

    Pentru Apple, UE este o gaură neagră financiară

    Cea mai mare companie din lume se confruntă cu amenzi, taxe și investigații într-o regiune unde susține că nu poate vinde cele mai noi tehnologii. Uniunea Europeană (UE) a devenit acum o problemă costisitoare pentru Apple.

    Chiar în această săptămână, gigantul tehnologic a pierdut apelul împotriva unei unei amenzi de 13 miliarde de euro.

    În martie, Apple a fost amendat cu 1,8 miliarde de euro pentru regulile legate de App Store.

    De asemenea, compania este vizată de trei investigații care ar putea duce la sancțiuni pentru nerespectarea cerințelor impuse de Actul Piețelor Digitale (DMA) al UE.

    Iphone cu AI, dar nu și în Europa

    Apple și-a concentrat atenția în această săptămână pe lansarea noului său iPhone “construit pentru Inteligența Apple,” care promite să folosească AI pentru a scrie mesaje, a crea filme și a face rezervări la restaurante.

    Însă nu în UE, unde „incertitudinile de reglementare” împiedică lansarea acestor funcții.

    Un utilizator de iPhone, comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager, nu a fost dezamăgită, spunând în iunie că era „destul de ușurată că nu voi primi un serviciu actualizat cu AI pe iPhone-ul meu.”

    Fanii Apple văd lucrurile diferit.

     „Ar trebui să cumpărăm dispozitivul din afara UE?” a întrebat cineva pe X.

    Asta nu va funcționa; Apple a spus că funcțiile AI nu vor fi disponibile în UE sau dacă telefonul este setat într-o țară din UE.

    Concesiile făcute nu au fost suficiente?

    Apple a reușit până acum să se strecoare abil printre problemele antitrust și de reglementare care afectau alte mari companii tech.

    A făcut chiar concesii pentru a calma investigațiile legate de descărcările de muzică și cărțile electronice.

    Chiar dacă în acest an Apple a rezolvat o anchetă antitrust legată de plățile prin telefon și anul trecut a adăugat un port de încărcare impus de UE, după ce anterior s-a opus, acestea sunt doar o parte din ceea ce Vestager a numit săptămâna aceasta o „problemă complicată”.

    Ea a criticat anterior compania pentru că a lăsat un „gust amar al unui comportament ilegal.”

    Cele mai mari probleme de reglementare ale Apple se concentrează pe App Store-ul său.

    Compania a evoluat de la un producător de dispozitive la o platformă de aplicații care a generat venituri de 383 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în septembrie 2023.

    „Impozitul” Apple, criticat de dezvoltatorii de aplicații

    Aproximativ un sfert din veniturile sale provin din Europa, iar acum vinde servicii și preia un procent din vânzările dezvoltatorilor care își vând aplicațiile în App Store-ul Apple.

    Apple susține că garantează securitatea și funcționalitatea acestor aplicații; unii dezvoltatori numesc această taxă un „impozit Apple” nedrept, pe care doresc ca autoritățile de reglementare și instanțele să îl limiteze.

    UE este doar una dintre entitățile care au analizat modul în care Apple stabilește regulile pentru dezvoltatorii de aplicații. Însă UE a mers mai departe, interzicând unele practici prin intermediul DMA.

    Apple a făcut lobby intens împotriva unei prevederi din DMA care interzicea „side-loading”, practica de a adăuga un alt magazin de aplicații pe dispozitiv pentru a permite utilizatorilor să instaleze software din afara App Store-ului Apple.

    Compania a susținut că acest lucru ar face iPhone-urile mai puțin sigure, facilitând accesul infractorilor cibernetici la telefoane.

    Conformare forțată

    Cu toate acestea, compania a început să se conformeze noilor reguli UE.

    A elaborat un plan de conformitate la începutul acestui an, răspunzând criticilor prin faptul că inginerii săi „au fost practic forțați să pornească de la zero” în elaborarea noilor condiții comerciale.

    Criticile continue din partea dezvoltatorilor, care susțin că Apple nu a mers suficient de departe, au împins compania să facă mai multe ajustări în ultimele luni.

    „Cu siguranță sunt sub presiune, altfel nu ar fi făcut aceste schimbări”, a spus Francisco Jeronimo, vicepreședinte al diviziei de dispozitive din Europa, Orientul Mijlociu și Africa la grupul de cercetare de piață IDC.

    Purtătorul de cuvânt al Apple, Julien Trosdorf, a declarat că firma va „continua să colaboreze constructiv cu Comisia Europeană.”

    „De-a lungul ultimelor luni, am demonstrat flexibilitate și receptivitate față de Comisia Europeană și dezvoltatori, ascultând și integrând feedback-ul lor”, a spus el.

    Disputele vor continua

    Vestager, triumfătoare după o victorie surpriză în problema fiscală a Apple, și-a permis să fie conciliantă săptămâna aceasta: „Lucrăm cu companiile pentru ca acestea să fie conforme. Nu lucrăm împotriva unei companii.”

    Cu toate acestea, există încă multe fricțiuni posibile, deoarece Apple contestă amenda Comisiei și aplicarea DMA în instanțe, în timp ce se luptă cu reglementatorii pentru a respecta legea și a se asigura că serviciile sale îndeplinesc noile standarde legale.

    „Va exista un echilibru între ceea ce dorește UE și ceea ce Apple consideră a fi cea mai bună și cea mai sigură experiență pentru utilizatori”, a spus Jeronimo.

    „Întrebarea este: se va ajunge în punctul în care Apple va spune: ‘Nu vom lansa acest produs în UE pentru că cerințele Comisiei Europene sunt nerezonabile?’”

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...