Meta Platforms va reîncepe, în lunile următoare, să își antreneze modelele de inteligență artificială folosind conținut public distribuit de adulți pe Facebook și Instagram în Marea Britanie, a anunțat compania.
Aceste practici fuseseră anterior suspendate în regiune în urma unei reacții negative din partea autorităților de reglementare.
Compania a declarat că va utiliza postările publice, inclusiv fotografii, descrieri și comentarii, pentru a antrena modelele sale de inteligență artificială generativă.
Cu toate acestea, Meta a subliniat că datele folosite pentru antrenament nu vor include mesaje private sau informații de la conturile utilizatorilor sub 18 ani.
Această actualizare vine după ce Meta a decis, la mijlocul lunii iunie, să amâne lansarea modelelor sale de inteligență artificială în Europa, la solicitarea autorității irlandeze de protecție a datelor, care a cerut întârzierea planului de utilizare a datelor din postările de pe rețelele sociale.
Compania a explicat că această amânare le va permite să răspundă și cerințelor Biroului Comisarului pentru Informații din Marea Britanie (ICO).
„De când am întrerupt antrenamentul modelelor noastre de inteligență artificială generativă în Marea Britanie pentru a răspunde feedbackului de reglementare, am avut un dialog pozitiv cu ICO… această claritate și certitudine ne va ajuta să aducem AI în produsele Meta din Marea Britanie mult mai repede”, a transmis Meta.
Utilizatorii Facebook și Instagram din Marea Britanie vor începe să primească notificări în aplicație săptămâna viitoare, care le vor explica procedura și cum pot să se opună folosirii datelor lor pentru antrenament, a adăugat compania.
De asemenea, Meta a simplificat modul în care utilizatorii se pot opune procesării datelor lor și a extins perioada în care aceștia pot face acest lucru, în urma modificărilor aduse după suspendarea planurilor în iunie.
În aceeași lună, planurile Meta au întâmpinat o reacție negativă din partea grupului de advocacy NOYB, care a cerut autorităților naționale de protecție a datelor din Europa să oprească utilizarea acestui tip de conținut din rețelele sociale, afirmând că notificările emise nu erau suficiente pentru a respecta regulile stricte ale UE privind confidențialitatea și transparența.