Tehnologia AI dezvoltată de AstraZeneca poate detecta semne timpurii ale peste 1.000 de boli, cu mult înainte de apariția simptomelor, prin utilizarea unui algoritm de calcul numit MILTON.
Acesta analizează rezultatele testelor pacienților, colectate frecvent de medicii de familie, pentru a detecta tipare și a stabili diagnostice cu ani înainte de declanșarea efectivă a unei boli.
AstraZeneca a declarat că acesta va accelera dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și va permite cercetătorilor să dezvolte noi tratamente.
„Pentru multe dintre aceste boli, în momentul în care se manifestă clinic și pacientul merge la medic din cauza unei afecțiuni sau a unei observații vizibile, boala a început cu mult timp înainte. Este posibil să fi existat un întreg lanț de evenimente care s-au întâmplat înainte de a deveni simptomatic”, a declarat cercetătorul Slave Petrovski.
Performanțele predictive ale algoritmului MILTON au fost evaluată ca fiind „excepționale” în cazul a 121 de boli și „foarte bune” pentru alte 1.091 de afecțiuni, conform studiului publicat în revista Nature Genetics.
Un instrument antrenat pe jumătate de milion de pacienți
AstraZeneca a folosit datele a 500.000 de oameni care fac parte din Biobanca din Marea Britanie, un vast depozit de informații medicale.
MILTON a analizat date din 67 de biomarkeri clinici de rutină și datele a 50.000 de voluntari din Biobanca privind 3.000 de proteine găsite în plasma sanguină, care joacă un rol critic în multe funcții ale corpului, inclusiv în sistemele imunitar și hormonal.
AstraZeneca subliniază că MILTON este în prezent un instrument de cercetare și sunt necesare mai multe teste înainte de a putea fi utilizat clinic de către medici.
Entuziasm reținut
Profesorul Tim Frayling, profesor de genetică umană la Universitatea din Exeter, a fost precaut, spunând că „trebuie să fim atenți când susținem că putem ‘prezice boala’, când de fapt înseamnă că ‘putem să oferim o idee puțin mai clară despre șansele de a dezvolta o boală, dar există încă mulți factori necunoscuți’”.
„Această abordare va avea probabil un impact mai mare asupra îmbunătățirii cunoștințelor noastre despre cum se dezvoltă bolile, decât asupra prezicerii exacte a cine le va dezvolta.”
De asemene, profesorul Dusko Ilic de la King’s College London, are „preocupări cu privire la utilizarea etică a instrumentului”.
Ilic a declarat că puterea predictivă a lui MILTON a fost „remarcabilă”, deschizând posibilitatea intervențiilor timpurii, tratamentelor mai personalizate și a costurilor mai mici ale îngrijirii medicale.
„Capacitățile predictive puternice ale acestui instrument ar putea, dacă nu sunt reglementate, să fie folosite în mod abuziv de către companiile de asigurări de sănătate sau angajatori pentru a evalua indivizii fără cunoștința sau consimțământul acestora. Acest lucru ar putea duce la discriminare și la o încălcare a confidențialității. Vor fi necesare ghiduri stricte și o supraveghere atentă pentru a ne asigura că beneficiile MILTON sunt realizate într-un mod etic și responsabil”, a spus Ilic.