Pe măsură ce ambițiile Europei în domeniul inteligenței artificiale (AI) cresc, la fel crește și extinderea rapidă a centrelor de date și a consumului de combustibili fosili necesari pentru a le alimenta. Piața din Europa a înregistrat o creștere de 168% în investițiile în centre de date, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit unei cercetări publicate miercuri de firma londoneză de consultanță în domeniul imobiliar Knight Frank, principalele orașe din Europa care sunt hub-uri de centre de date sunt Londra, Paris și Frankfurt.
Divizia de cloud computing a Amazon, AWS, a anunțat miercuri că va investi 8 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani pentru a construi și opera centre de date în Regatul Unit.
Între luna mai, Microsoft a anunțat că va investi 4 miliarde de euro în centre de date și instruire în AI în Franța, iar Amazon a anunțat în aceeași lună că va investi 15,7 miliarde de euro pentru a extinde centrele sale de date în Spania.
Centrele de date sunt facilități fizice care găzduiesc sistemele informatice și volume mari de date ale unei organizații, care pot fi accesate oriunde în lume.
Ele au devenit din ce în ce mai importante pentru AI generativă, deoarece multe modele necesită o cantitate mare de energie, pe care centrele de date o pot furniza.
Însă acestea nu au nevoie doar de multă energie pentru a funcționa, care provine în principal din combustibili fosili, ci și de energie pentru a răci echipamentele.
Centrele de date spațiale: „O ficțiune”, dar una care ar putea face din Europa un lider spațial
Până în 2026, centrele de date din întreaga lume ar putea folosi un total de 1.000 de terawați-oră anual, estimează Agenția Internațională pentru Energie (AIE), adăugând că aceasta este aproximativ echivalentă cu consumul de energie electrică al Japoniei.
AIE afirmă în raportul său din 2024 că dintre cele 8.000 de centre de date din lume, o treime se află în Statele Unite și 16% în Europa.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că Uniunea Europeană se așteaptă la o creștere a consumului de energie electrică al centrelor de date de la puțin sub 100 TWh în 2022 la aproape 150 TWh până în 2026.
„În toată Europa, pe parcursul următoarelor 12 luni, anticipăm un val monumental de cerere pentru AI de nouă generație, deși oferta va fi temperată din cauza lipsei de energie electrică de înaltă tensiune disponibilă”, a spus Stephen Beard, director global de dezvoltare și investiții în centrele de date la Knight Frank.
„Cei care vor reuși vor fi cei care pot utiliza soluții energetice alternative cu date de conectare mai rapide”, a adăugat el.
Soluții alternative de energie Mai multe companii de tehnologie susțin că lucrează la soluții alternative de energie pentru centrele de date.
Google a declarat că a utilizat învățarea automată din laboratorul său AI, DeepMind, pentru centrele sale de date, ceea ce a redus cu 40% cantitatea de energie utilizată pentru răcire.
Între timp, Nvidia a lansat în acest an unități de procesare grafică (GPU-uri), nuclee de procesare care sunt acum utilizate pentru AI, și care consumă de 25 de ori mai puțină energie decât modelele anterioare.
Totuși, majoritatea centrelor de date sunt încă alimentate cu combustibili fosili.
În martie, Comisia Europeană a adoptat o schemă la nivelul UE pentru a evalua sustenabilitatea centrelor de date.
Aceasta înseamnă că, începând cu această lună, centrele de date vor trebui să prezinte rapoarte detaliind consumul lor de energie și apă și măsurile pe care le iau pentru a le reduce.
UE estimează că până în 2039 centrele de date din blocul comunitar vor consuma mai mult de 3% din toată energia utilizată în UE, dacă dezvoltarea continuă pe aceeași traiectorie.