Bugetul Cehiei pentru știință și cercetare va crește cu aproape 8% anul viitor, la 1,72 miliarde de euro, a anunțat guvernul. Această sumă este mai mare cu peste jumătate de miliard de euro față de bugetul alocat cercetării de România, țară cu o populație aproape de două ori mai mare decât a Cehiei, conform listelor electorale prezentate de guvernul din București la fiecare rundă de alegeri.
Potrivit presei, bugetul alocat cercetării în România în 2024 este de 5,5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), semnificativ mai mic față de 2023, când a fost de 6,87 miliarde de lei.
Chiar și anul trecut, România era pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile în cercetare-dezvoltare raportate la PIB.
Marek Ženíšek, ministrul științei și cercetării, a declarat că aceasta este cea mai mare creștere a cheltuielilor publice din 2017.
„După ani de stagnare, mai mulți bani ar trebui să fie direcționați către știință și cercetare, printre altele, pentru a sprijini tinerii oameni de știință excelenți și, prin sprijin instituțional, persoanele din organizațiile de știință și cercetare în general”, a spus Ženíšek.
Această majorare va oferi sprijin suplimentar pentru oamenii de știință cehi, finanțare nouă pentru proiectele lor și pentru creșterea colaborării internaționale.
Cehia va finanța cercetătorii tineri
Conform propunerii de buget, mai multe fonduri vor fi alocate cercetătorilor aflați la început de carieră și pentru apeluri noi de propuneri în domenii strategice, cum ar fi inteligența artificială, cipurile și tehnologia cuantică.
În 2022, bugetul pentru cercetare a fost de 1,55 miliarde de euro, iar în 2023 și 2024 a fost de aproximativ 1,6 miliarde de euro.
Noile fluxuri de finanțare pentru inteligență artificială, cipuri și tehnologii cuantice vor fi gestionate de Ministerul Industriei și Comerțului prin programul său TWIST sau prin programul SIGMA al Agenției Cehe pentru Tehnologie.
Guvernul a anunțat, de asemenea, deschiderea unui nou centru de competențe pentru cipuri anul viitor.
„Am reușit să îndeplinim promisiunea ca oamenii de știință și inovatorii din sectorul privat vor avea acces la mai multe resurse”, a spus Ženíšek.
Conform Băncii Mondiale, Cehia a investit 2% din PIB în cercetare și dezvoltare în 2021. Țara este una dintre puținele din Europa Centrală și de Est care se apropie de media UE de 2,2%.
Estonia, Ungaria și Polonia urmează cu 1,7%, 1,5% și 1,4% respectiv.
În Cehia, 60% din cheltuielile totale pentru cercetare și dezvoltare provin din sectorul privat, în timp ce restul provine din bugetul național și din programe internaționale de finanțare precum Horizon Europe.
CE presează pentru bugete mai mari
Comisia Europeană încearcă să convingă statele membre să aloce cel puțin 3% din PIB pentru cercetare și dezvoltare de mai bine de două decenii, dar progresul a fost foarte lent, cu doar câteva țări care au atins acest obiectiv.
În raportul său recent privind competitivitatea UE, fostul premier italian Mario Draghi a declarat că UE ar trebui să reafirme angajamentul față de acest obiectiv „într-un interval de timp definit”.
Pe lângă creșterea bugetului, guvernul ceh a actualizat recent strategia națională pentru inteligența artificială, a elaborat o strategie națională pentru semiconductori și planifică o nouă strategie de dezvoltare pentru Agenția Tehnologică a Cehiei.
„Obiectivul principal al Strategiei Naționale pentru Semiconductori, care urmează Actului European pentru Cipuri, este de a tripla dimensiunea sectorului de semiconductori în Republica Cehă”, a declarat Ženíšek.