Apple este obligată de cea mai înaltă instanță europeană, Curtea Europeană de Justiție (CEJ), să achite Irlandei 13 miliarde de euro în contul unor taxe neplătite. Această decizie pune capăt unei dispute juridice vechi de opt ani.
Comisia Europeană a acuzat Irlanda în 2016 că a acordat Apple avantaje fiscale ilegale, dar Irlanda a susținut constant că nu este nevoie ca aceste taxe să fie plătite.
„Curtea de Justiție dă hotărârea finală în această chestiune și confirmă decizia Comisiei Europene din 2016: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care Irlanda este obligată să-l recupereze.”
Guvernul irlandez a declarat că va respecta hotărârea instanței.
Apple s-a declarat dezamăgită de decizie și a acuzat Comisia Europeană că încearcă „să schimbe retroactiv regulile”.
O hotărâre separată a CEJ, pronunțată marți, a încheiat, de asemenea, un caz de lungă durată cu Google, compania fiind obligată să plătească o amendă de 2,4 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piață.
„Astăzi este o mare victorie pentru cetățenii europeni și pentru justiția fiscală”, a spus Șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager.
În cazul Apple, hotărârea CEJ pune capăt unui proces lung și complicat.
Decizia inițială acoperea perioada 1991-2014 și se referea la modul în care profiturile generate de două filiale Apple din Irlanda au fost tratate din punct de vedere fiscal.
Aceste aranjamente fiscale au fost considerate ilegale deoarece alte companii nu puteau obține aceleași avantaje.
De ce nu vrea Irlanda banii Apple?
Hotărârea CEJ înseamnă că Irlanda va trebui să recupereze taxele pierdute de la Apple, ceva ce Dublinul a încercat ani de zile să evite prin procese juridice.
Guvernul irlandez a susținut că Apple nu ar trebui să returneze taxele restante, considerând că este mai important să arate că este un loc atractiv pentru companiile mari.
Irlanda, care are una dintre cele mai mici rate de impozit pe profit din UE, este baza de operațiuni a Apple pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
Deși ratele de impozitare a companiilor sunt stabilite la nivel național și nu sunt supuse jurisdicției UE, blocul comercial are puteri extinse de a reglementa ajutorul de stat și, în acest caz, a susținut că prin aplicarea unor rate de impozitare foarte scăzute Apple, Irlanda i-a acordat un subvenție neloială.
Guvernul irlandez a declarat că problema în cazul Apple este „acum de relevanță istorică” și că procesul de transfer al activelor către Irlanda va începe acum.