Statele membre ale Uniunii Europene (UE) se pregătesc să înceapă discuțiile privind viitorul reglementărilor din domeniul telecomunicațiilor, în urma consultării publice desfășurate recent. Aceste discuții încep, însă, cu o doză de scepticism.
Potrivit unor concluzii preliminare asupra unui nou Act privind Rețelele Digitale (DNA), țările UE rămân sceptice față de planurile Comisiei Europene de revizuire a normelor din telecomunicații, care urmăresc îmbunătățirea conectivității și infrastructurii de rețea.
O nouă lege ar putea fi necesară
Planul Comisiei, coordonat de comisarul Thierry Breton și lansat în 21 februarie, solicită reevaluarea viitorului infrastructurii digitale pentru a pregăti terenul pentru o nouă lege a telecomunicațiilor.
Executivul european dorește să abordeze problemele legate de conectivitate, spectru și investiții, pe măsură ce noile aplicații tehnologice necesită o procesare și stocare din ce în ce mai mare a datelor.
În cadrul unei întâlniri de lucru care are loc astăzi la Bruxelles, reprezentanții guvernelor naționale vor cere Comisiei să analizeze mai profund provocările aduse de tehnologiile emergente, să ia în considerare soluții durabile și să își bazeze propunerile pe dovezi clare.
Nu toată lumea crede în 5G
Deși există un consens general cu privire la obiectivele planurilor, inclusiv nevoia de modernizare a infrastructurii telecom pentru a răspunde cerințelor de conectivitate și securitate, țările UE își exprimă îndoieli cu privire la necesitatea unor conexiuni 5G mai rapide.
Comisia va prezenta un rezumat al consultării publice pe tema actului, care s-a încheiat în iunie. Se așteaptă ca noua Comisie, care își va prelua mandatul înainte de sfârșitul acestui an, să vină cu o propunere legislativă concretă.
Guvernele UE subliniază că reglementarea sectorului comunicațiilor electronice ar trebui să abordeze proporțional atât oferta, cât și cererea, inclusiv accesibilitatea serviciilor pentru consumatori.
De asemenea, acestea cer Comisiei să ia în considerare obstacolele critice care împiedică dezvoltarea infrastructurii, cum ar fi sarcinile administrative, lipsa cererii din partea consumatorilor, capacitatea redusă de construcție și riscul scăzut de adoptare a rețelelor în zonele rurale.
Comentariile statelor membre vor fi centralizate de Ungaria, care conduce reuniunile ministeriale ale UE, cu scopul de a prezenta un al doilea text în 24 octombrie.
Textul final al concluziilor Consiliului urmează să fie aprobat de miniștrii telecomunicațiilor în cadrul întâlnirii lor din 6 decembrie.