Uniunea Europeană nu are nevoie de reglementări suplimentare în domeniul inteligenței artificiale (AI), potrivit lui Roberto Viola, directorul general al DG CONNECT, departamentul Comisiei Europene responsabil cu reglementarea tehnologiilor digitale.
Viola a discutat, într-un interviu pentru Euronews, despre complexitatea declanșării „revoluției industriale digitale” și menținerea UE într-o poziție de lider în sectorul tehnologic, în special în reglementarea platformelor, AI și securitatea cibernetică.
Viola conduce DG CONNECT din 2015 și deține un doctorat în inginerie electronică. Înainte de acest rol, a fost secretar general al AGCOM, autoritatea de reglementare a mass-media și telecomunicațiilor din Italia.
Care credeți că sunt principalele priorități pentru viitoarea Comisie?
Roberto Viola: Noua Comisie intră într-un moment crucial pentru Europa. Ne confruntăm cu un peisaj internațional complex, cu conflicte la granițele noastre și incertitudini legate de viitorul economiei și competitivității noastre.
Evenimentele globale majore influențează politica la nivel mondial, ceea ce va avea un impact și asupra Europei.
Tehnologia a devenit centrală în strategia noastră industrială, în competitivitate și în eforturile de a atinge sustenabilitatea.
De exemplu, avem nevoie de tehnologie avansată pentru baterii, panouri solare și distribuția mai eficientă a energiei alternative.
Toate acestea implică noi materiale, IA și digitalizarea rețelelor de energie. Există o legătură fundamentală între îmbunătățirea controlului sistemelor noastre energetice și creșterea digitalizării acestora.
Ce mai trebuie făcut în domeniul IA?
Viola: AI este un domeniu dinamic și în rapidă evoluție, esențial pentru creșterea competitivității și productivității.
Pentru a avansa, Europa trebuie să investească în infrastructură de calcul de top pentru a dezvolta algoritmi de ultimă generație.
Construirea unui ecosistem în jurul acestor infrastructuri—ceea ce numim fabrici de AI—va stimula colaborarea între startup-uri, cercetători și industrii consacrate pentru a genera inovație.
Este, de asemenea, vital ca IMM-urile și companiile mai mici să adopte AI. Pe măsură ce AI continuă să se dezvolte, trebuie să ne asigurăm că reglementările sunt simple, dar eficiente în protejarea cetățenilor.
Nu cred că este nevoie de reglementări suplimentare pentru AI. Acum avem Actul privind AI, un act foarte cuprinzător, care trebuie aplicat.
Împreună cu celelalte acte ale Uniunii Europene: Actul privind serviciile digitale (DSA), Actul piețelor digitale (DMA) și Actul privind datele, ele formează regulile care vor ghida Europa în viitor.
În acest moment, cred că prioritatea ar trebui să fie aplicarea regulilor existente.
Credeți că este important să existe reguli armonizate la nivel mondial?
Viola: Da, cred că este esențial, mai ales când colaborăm cu parteneri și aliați internaționali, să avem o înțelegere comună asupra modului de reglementare a AI și a dezvoltării sale.
Am stabilit relații solide de lucru cu mai multe birouri de siguranță a AI la nivel global, în special cu Biroul de Siguranță a AI din SUA.
Suntem dedicați menținerii acestor legături și cooperării cu birourile de siguranță din Marea Britanie, Japonia, Coreea și Canada pentru a forma o coaliție de țări cu obiective similare.
De asemenea, suntem activi în implementarea principiilor G-7 privind reglementarea IA.
CE angajează în prezent personal pentru Biroul său de AI și pentru a întări echipa DSA. Cât de dificil este să găsiți talentele potrivite?
Viola: Inițial, mă așteptam ca găsirea talentelor potrivite să fie destul de provocatoare. În realitate, am primit sute de aplicații. Glumesc adesea spunând că oamenii vor să lucreze de partea „forței corecte”.
Vedem un interes deosebit din partea tinerilor profesioniști dornici să se alăture Comisiei Europene și să contribuie la siguranța AI și a rețelelor sociale.
Avem, de asemenea, candidați din sectorul privat care doresc să aplice experiența lor în slujba tuturor cetățenilor europeni, lucru pe care îl apreciem foarte mult.
Suntem în prima fază de recrutare pentru Biroul de IA, iar noii membri ai echipei încep să ni se alăture. De asemenea, facem progrese semnificative în recrutarea pentru echipele DSA și DMA, care devin rapid echipe puternice și dinamice.
Cum poate Comisia să asigure că UE rămâne în fruntea valului de tehnologii emergente, cum ar fi calculul cuantic?
Viola: Alături de AI, revoluția cuantică 2.0 reprezintă o schimbare majoră pentru economia și societatea noastră, influențând practic toate activitățile noastre.
Calculul cuantic promite să deblocheze algoritmi mai puternici pentru AI, să ajute la descoperirea de noi materiale, să îmbunătățească capacitățile de detectare cuantică pentru progrese în medicină și să sporească detecția resurselor naturale.
Potențialul este imens, iar Europa nu își poate permite să rateze această oportunitate. Pentru a aborda această problemă, facem investiții substanțiale în cercetare și tehnologie.