Asociația principalelor companii din industria europeană de semiconductori (ESIA) a cerut Uniunii Europene (UE) să accelereze acordarea de ajutoare și să elaboreze un pachet de sprijin „Chips Act 2.0”, precum și să numească un emisar special care să sprijine acest sector.
ESIA a subliniat că politica privind cipurile sub noua conducere a Comisiei Europene ar trebui să se concentreze pe reducerea restricțiilor la export, pe consolidarea domeniilor în care companiile europene dețin deja avantaje competitive și pe acordarea mai rapidă a ajutoarelor.
„Un ‘Emisar pentru Cipuri’, responsabil de politica industrială globală în domeniul semiconductorilor, este o necesitate,” potrivit ESIA.
Grupul, care reprezintă mari producători de cipuri precum Infineon, STMicroelectronics, NXP, ASML și instituții de cercetare precum imec, Fraunhofer și CEA-Leti, a subliniat necesitatea implementării urgente a unui „Chips Act 2.0”.
Ambiții mari dar fără fundament
Primul „Chips Act” al Uniunii Europene, lansat în aprilie 2023, a fost conceput ca un plan de subvenții în valoare de 43 miliarde de euro, având ca scop creșterea cotei Europei pe piața globală a semiconductorilor la 20% până în 2030.
O evaluare recentă realizată de think-tank-ul german Interface a arătat că Europa nu este pe drumul cel bun pentru a atinge acest obiectiv stabilit de comisarul pentru industrie Thierry Breton, subliniind că Europa nu a deținut o cotă de 15% din piața globală în ultimele patru decenii.
Cu toate acestea, primul „Chips Act” a reușit să atragă atenția factorilor de decizie asupra importanței industriei de semiconductori.
Printre principalele proiecte lansate sub primul „Chips Act” se numără o fabrică de 10 miliarde de euro a companiei taiwaneze TSMC, aflată în construcție la Dresda, și un proiect de 30 miliarde de euro al Intel, planificat pentru Magdeburg, Germania.
Cu toate acestea, în contextul problemelor financiare ale Intel, proiectul din Magdeburg nu a primit încă aprobarea UE pentru ajutor de stat și a fost amânat.
În ceea ce privește politica de export, ESIA subliniază că este nevoie de o abordare mai atentă față de securitatea economică, bazată pe sprijin și stimulente, iar nu pe măsuri restrictive și protecționiste.