Transformarea digitală a redevenit o prioritate strategică a companiilor din întreaga lume, impulsionată în mare măsură de progresele în inteligența artificială (AI), care transformă atât operațiunile interne, cât și procesele orientate către clienți.
Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță în management Horváth, în primul rând, companiile trebuie să își stabilească modele operaționale structurate și să dezvolte competențe esențiale în interiorul organizațiilor lor.
„Organizațiile care îmbrățișează aceste schimbări și investesc în capacitățile AI vor fi mai bine poziționate să prospere într-un peisaj digital în continuă evoluție, iar echipa Horváth este pregătită să sprijine companiile cu o expertiză vastă în modele de afaceri, structuri organizaționale, procese și sisteme, pentru a le alinia cu succes pentru viitor”, a declarat Maria Boldor, Managing Director, Horváth România.
Deși adoptarea AI este în creștere la nivel global, aproape jumătate dintre companii se află încă în stadiile incipiente ale integrării acestei tehnologii, ceea ce reprezintă o oportunitate majoră pentru creștere și inovare.
De asemenea, 59% dintre directorii de firme se așteaptă să atingă pragul de rentabilitate al investițiilor în AI până în 2026, deși aproape jumătate consideră că se află încă în fazele inițiale ale adoptării inteligenței artificiale.
În al doilea rând, pentru a face față provocărilor economice actuale, companiile trebuie să adopte structuri organizaționale agile, să dezvolte noi abordări de leadership, să încurajeze o cultură a inovației rapide și să asigure o infrastructură IT extrem de securizată, precum și lanțuri de aprovizionare robuste.
În al treilea rând, companiile dezvoltă structuri transnaționale, ceea ce implică deplasarea generării de valoare și dezvoltarea de produse noi către piețele emergente.
Factorii cheie care influențează această tendință includ lanțuri de aprovizionare optimizate, condiții favorabile de localizare și eficiență costurilor. Succesul acestor transformări necesită redefinirea modelelor de guvernanță și colaborare între sediile centrale și organizațiile regionale, precum și dezvoltarea de noi competențe.
În ceea ce privește riscurile asociate tranziției către o economie digitală, numărul de atacuri cibernetice a crescut în ultimele 12 luni.
Creșteri semnificative ale acestor incidente au fost consemnate în industrii precum apărarea (64%), retail (37%) și prelucrarea metalelor și minerit (36%).
Cu toate acestea, conștientizarea acestor riscuri a crescut în toate industriile, ceea ce a permis respingerea cu succes a majorității acestor atacuri.