Uniunea Europeană spune că, în 2023, aproximativ 8% dintre companiile din UE au utilizat tehnologii de inteligență artificială (IA). După adoptarea, de către Parlamentul European, a Actului privind Inteligența Artificială, în martie 2024, acesta va deveni complet aplicabil la 24 de luni după intrarea în vigoare.
Totuși, anumite dispoziții vor intra în aplicare mai devreme. Astfel, interzicerea sistemelor IA care prezintă riscuri inacceptabile va intra în vigoare la șase luni după intrarea în vigoare a actului.
Apoi, codurile de practică vor deveni aplicabile la nouă luni după intrarea în vigoare, în timp ce regulile privind sistemele IA de uz general care trebuie să respecte cerințele de transparență vor intra în vigoare la 12 luni.
Sistemele considerate cu risc ridicat vor avea mai mult timp pentru a se conforma, obligațiile aferente devenind aplicabile la 36 de luni după intrarea în vigoare a actului IA.
Sistemele IA care prezintă un risc inacceptabil, precum manipularea comportamentală a persoanelor sau identificarea biometrică în timp real, vor fi interzise.
Sistemele cu risc ridicat, care afectează siguranța sau drepturile fundamentale, vor fi supuse unor evaluări stricte înainte de a fi introduse pe piață.
De asemenea, sistemele generative de IA, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să respecte cerințe de transparență și legislația europeană privind drepturile de autor, iar modelele de IA de uz general cu impact sistemic vor fi supuse unor evaluări riguroase.
Potrivit datelor UE, volumul de date produse la nivel global este estimat să crească de la 33 zettabytes în 2018 la 175 zettabytes în 2025, iar productivitatea muncii legată de IA ar putea crește cu 11-37% până în 2035.