Datele internaționale indică o tendință de creștere în utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială (IA), iar previziunile sugerează că, în următorii ani, companiile care integrează IA în activitățile lor ar putea vedea creșteri ale veniturilor între 6% și 10%.
Cu toate acestea, în prezent, doar 1% dintre companiile active din România au implementat IA în procesele lor.
Mai mult, la sfârșitul anului 2021, România se afla la coada clasamentului european în ceea ce privește integrarea IA în activitățile de zi cu zi ale companiilor.
Această discrepanță între potențialul recunoscut și implementarea actuală subliniază necesitatea unor eforturi susținute pentru a stimula adoptarea tehnologiei IA în mediul de afaceri din România.
PNRR, bani și optimism
Până în 2027, se preconizează că 20,5% din fondurile alocate prin PNRR, echivalentul a peste 5 miliarde de euro, vor fi investite în dezvoltarea infrastructurii digitale și încurajarea implementării sistemelor IA atât în sectorul public, cât și în cel privat, conform Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale.
Strategia acoperă șapte domenii de politici privind digitalizarea, respectiv conectivitatea, capitalul uman, e-guvernarea, serviciile publice digitale și ecosistemele digitale locale, digitalizarea companiilor, investițiile în capacități digitale și implementarea tehnologiilor avansate.
Din suma alocată digitalizării, 1 miliard de euro este destinat dezvoltării competențelor digitale ale populației.
Alexandru Panait, expert în securitate informatică și fondator Gov-Smart, afirmă că IA va continua să joace un rol esențial în optimizarea proceselor și creșterea eficienței în diverse domenii, subliniind că digitalizarea nu ar trebui văzută ca o amenințare la adresa locurilor de muncă, ci mai degrabă ca o oportunitate de evoluție.
„Prin realocarea resurselor umane în funcții care valorifică expertiza și capacitatea de a genera un impact social pozitiv, digitalizarea devine un catalizator al progresului societal, nu o sursă de insecuritate profesională,” susține Panait.
România ocupă locul al 18-lea în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de programe academice specializate în domeniul inteligenței artificiale, primele trei locuri fiind ocupate de Germania, Olanda și Suedia.