FTX, o bursă de criptomonede care a intrat în faliment la sfârșitul anului 2022, a fost obligată de un tribunal american să plătească 12,7 miliarde de dolari clienților săi, conform anunțului făcut de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).
Decizia vine după ce FTX a fost acuzată că a atras clienții prin promisiuni false privind securitatea fondurilor lor, folosindu-le în schimb pentru investiții riscante.
Ordinul impune rambursarea sumei de 8,7 miliarde de dolari și alte 4 miliarde de dolari sub formă de compensații pentru pierderile suferite de clienți.
Acordul cu CFTC asigură că fondurile disponibile pentru clienți nu vor fi folosite pentru despăgubiri în alte procese intentate de guvern, iar CFTC a convenit să nu încaseze nicio plată până când toți clienții nu sunt rambursați integral, inclusiv cu dobândă.
Cândva un fanion cripto, acum doar o firmă în faliment
FTX se află în prezent în proces de lichidare, încercând să recupereze cât mai mult din vânzarea activelor, inclusiv active imobiliare și investiții făcute cu fondurile deturnate de la clienți.
În paralel, compania solicită aprobarea planului său de faliment, însă se confruntă cu opoziția unor clienți care consideră injustă rambursarea bazată pe prețurile criptomonedelor din noiembrie 2022, când acestea erau mult mai mici.
Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru deturnarea a 8 miliarde de dolari din fondurile clienților.
El a făcut apel împotriva acestei condamnări.
Sam Bankman-Fried a folosit o parte din banii pe care i-a furat de la clienții FTX pentru a face donații de peste 100 de milioane de dolari în campania electorală din 2022 din SUA.
El a fost acuzat că le-a cerut unor angajați ai FTX să evite limitele contribuțiilor prin donații democraților și republicanilor și să ascundă proveniența banilor.