Uniunea Europeană se află în plină luptă cu giganții tehnologici și are la dispoziție un nou arsenal legal menit să reglementeze marile platforme online. Începând cu august anul trecut, cele mai mari companii digitale din lume se confruntă cu reglementări stricte în UE, iar blocul comunitar a obținut deja o victorie importantă, forțând TikTok să elimine o funcție considerată „adictivă”.
În vara acestui an, Bruxelles-ul a emis o serie de decizii care vizează giganți precum Apple, Meta și Microsoft, și este de așteptat ca alte acțiuni să urmeze înainte de ca acest an să se încheie.
Acțiunile UE sunt susținute de două legi principale: Legea privind serviciile digitale (DSA), care obligă companiile să controleze conținutul online, și Legea piețelor digitale (DMA), care stabilește reguli stricte pentru marile companii tehnologice.
Reglementările introduse de DSA și DMA oferă utilizatorilor mai multe drepturi și opțiuni, cum ar fi posibilitatea de a alege browserele pe care le doresc și motoare de căutare diferite de cele preinstalate pe telefoane.
Apple, prima țintă luată în vizor
Apple, unul dintre cei mai mari critici ai DMA, a fost prima companie acuzată oficial de încălcarea regulilor europene.
De la intrarea în vigoare a DMA, în martie, UE a exercitat presiuni asupra Apple într-un conflict legat de magazinul de aplicații.
În august, Apple a anunțat modificări ale App Store pentru a se conforma DMA, dar aceste măsuri au fost criticate de unele firme de tehnologie.
UE continuă să crească presiunea, iar alte companii precum Telegram ar putea fi adăugate pe lista platformelor care vor trebui să se supună celor mai stricte reguli.
Bruxelles-ul vizează toate aspectele sferei digitale, inclusiv domeniul inteligenței artificiale, pe care îl monitorizează atent.
Un alt test important pentru eficacitatea acestor legi europene este platforma X, fostul Twitter. Autoritățile de reglementare urmează să decidă în septembrie dacă platforma trebuie să respecte regulile DMA.
În același timp, prevederile DSA privind combaterea dezinformării au dus deja la un conflict între proprietarul X, Elon Musk, și comisarul european Thierry Breton, care a avertizat compania cu amenzi sau chiar cu interzicerea operării în UE dacă încălcările persistă.