Campionii mondiali din acest an la competiţia de robotică First Tech Challenge, alături de echipe din Galaţi, Focşani, Piteşti, Iaşi, Ploieşti, Bucureşti, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Satu Mare, Baia Mare, Cluj, Craiova, Râmnicu Sărat, Buzău, Vaslui, Vrancea, Suceava, Brăila precum şi din Lituania, sunt prezente la competiţia Bucharest Twin Cup ediţia a-2-a, cu premii totale de 4000 de euro.
În acest weekend, Bucureştiul devine centrul inovaţiei tehnologice, găzduind cea mai mare competiţie internaţională invitaţională de robotică pentru elevi din Europa – Bucharest Twin Cup (BTC) – ediţia II. Tinerii din România au şansa de a viziona în competiţie echipa campioană mondială la First Tech Challege, titlu obţinut în aprilie 2024 la Houston, SUA, alături de cele mai bune 33 de echipe din România şi Lituania.
Evenimentul, care se desfăşoară între 16 şi 18 august la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti Colentina, va aduna peste 400 de tineri talentaţi din România şi Lituania cu vârste cuprinse între 13 si 18 ani, pentru a concura în cadrul unei competiţii intense şi pline de creativitate.
“Suntem mândri să găzduim echipe de elită, inclusiv campioni mondiali, şi ne propunem să extindem această competiţie pentru a atrage cele mai bune echipe din Europa şi din lume, consolidând astfel spiritul de colaborare şi excelenţă în STEM. Sperăm să atragem sponsori care apreciază excelenţa în educaţie şi să promovăm împreună această competiţie, ce combină performanţa, tehnologia şi spiritul de echipă cu sportul, emoţiile şi distracţia”, spune Andrei Preda, fost campion mondial la robotică cu echipa României şi acum unul din organizatorii competiţiei.
Despre Bucharest Twin Cup 2024
Bucharest Twin Cup este cea mai mare competiţie off-season de robotică pentru liceeni din Europa, organizată pe formatul FIRST Tech Challenge – o competiţie internaţională de robotică ce pune accent pe inovaţie, colaborare şi dezvoltarea abilităţilor STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), care este organizată în România de asociaţia Naţie prin Educaţie. La această ediţie BTC vor participa 34 de echipe de robotică. De-a lungul celor trei zile de competiţie, echipele vor concura în alianţe de câte două, în peste 100 de meciuri, pentru a câştiga marele premiu de 1500 Euro, parte dintr-un fond total de premii de 4000 Euro.
Bucharest Twin Cup 2024 introduce un format inovator, în care echipele îşi aleg partenerii de alianţă înainte de începerea competiţiei, permiţând astfel dezvoltarea unor strategii unice şi personalizate. Alianţele sunt împărţite în două grupe – Velocity şi Serenity – iar cele mai bune alianţe vor avansa în etapele finale pentru a concura pentru titlul de campion.
Competiţia se desfăşoară pe un teren de joc inspirat din lumea teatrului şi a cinematografiei. În cadrul acestui joc tematic de 2 minute si 30 secunde, roboţii trebuie să colecteze “pixeli” coloraţi şi să îi plaseze cu precizie pe un panou vertical, formând astfel desene şi acumulând punctaje în funcţie de numărul lor şi modelele obţinute. Pe lângă această provocare creativă, la finalul fiecărui meci, roboţii trebuie să demonstreze abilităţi de precizie, lansând avioane de hârtie în afara terenului de joc şi/sau agăţându-se de un suport în interiorul terenului.
Suplimentar competiţiei din teren, echipele vor fi evaluate de un juriu pentru o serie de premii speciale, menite să recunoască excelenţa atât în aspectele tehnice, cât şi în cele creative:
– Strategie & Sinergie – TeleOp: Premiul recunoaşte alianţa cu cea mai bună strategie şi complementaritate a roboţilor în perioada controlată de şoferi.
– Strategie & Sinergie – Auto: Onorează alianţa cu cea mai eficientă programare şi strategie în perioada autonomă.
– Identitate & Coeziune: Celebrează alianţa care îşi prezintă cel mai bine identitatea de echipă, arătând unitate şi creativitate.
– Funcţionalitate & Formă: Premiul este acordat alianţei cu cea mai organizată şi estetică zonă de stand, echilibrând funcţionalitatea cu aspectul vizual.
– Precizie & Scop: Recunoaşte excelenţa în inginerie pentru un subsistem specific al robotului, demonstrată printr-un poster creat de echipa.
– Software & Senzori: Premiul onorează echipa cu cel mai inovator şi fiabil design software, evidenţiat printr-un poster creat de echipă.
Aceste premii, oferite de partenerii BTC, includ vouchere valorice, piese pentru construcţia roboţilor şi servicii specializate.