Un grup de activiști cu sediul în Viena a depus luni plângeri în opt țări europene împotriva lui Elon Musk și platformei X, acuzând utilizarea „ilegală” a datelor personale ale oamenilor în tehnologia de inteligență artificială, fără consimțământul acestora.
Centrul European pentru Drepturile Digitale, cunoscut și sub numele de Noyb („None of Your Business”), a inițiat aceste plângeri după ce Comisia pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda a luat măsuri judiciare împotriva X la începutul acestei luni, din cauza practicilor de colectare a datelor pentru antrenarea AI-ului.
Oamenii nu au știut ce face X cu datele culese de la ei
Potrivit Noyb, X a început recent să „alimenteze ireversibil” tehnologia Grok AI cu datele personale a peste 60 de milioane de utilizatori europeni, fără a-i informa sau a obține consimțământul acestora.
Grupul a depus plângeri în Austria, Belgia, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda și Spania, cerând o „procedură de urgență” care să permită autorităților de protecție a datelor să intervină.
Noyb a criticat X pentru că nu și-a informat utilizatorii despre utilizarea datelor lor în antrenarea AI.
X a suspendat colectare datelor
Săptămâna trecută, DPC – care reprezintă Uniunea Europeană – a anunțat că X a fost de acord să suspende procesarea datelor personale pentru AI.
Cu toate acestea, fondatorul Noyb, Max Schrems, a criticat DPC pentru că nu a analizat legalitatea prelucrării datelor.
Noyb a subliniat, de asemenea, că nu este clar ce s-a întâmplat cu datele deja colectate de la utilizatorii UE și a solicitat o „investigație completă”.
„Vrem să ne asigurăm că Twitter (acum X) respectă pe deplin legislația UE, care impune cel puțin obținerea consimțământului utilizatorilor”, a declarat Schrems, referindu-se la regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).
Recent, grupul a inițiat o acțiune similară împotriva Meta, obligând compania să își suspende planurile de dezvoltare a AI.
Noyb a fost înființat în 2018 odată cu implementarea GDPR și de atunci a inițiat multiple proceduri judiciare împotriva giganților tehnologici, determinând adesea intervenții din partea autorităților naționale de reglementare.