Un grup format din 11 asociații din industria tehnologică a solicitat Comisiei Europene (CE) să extindă termenul pentru depunerea contribuțiilor la Codul de practică pentru inteligența artificială de uz general (GPAI).
GPAI este esențial pentru CE
Codul este esențial pentru implementarea Legii privind inteligența artificială (AI), regulamentul principal al Uniunii Europene.
Cerințele pentru GPAI, care includ tehnologii precum ChatGPT, vor deveni aplicabile începând cu august 2025.
Consultarea publică, lansată în 30 iulie, reprezintă principalul mijloc prin care firmele care nu sunt implicate direct în elaborarea codului pot să își exprime opiniile.
Prima schiță trebuie livrată în septembrie
Feedback-ul primit va fi utilizat pentru crearea primei schițe a codului, care va fi prezentată la o întâlnire din septembrie, urmând să fie revizuită ulterior.
Asociațiile din industrie consideră că perioada de consultare de șase săptămâni, care are loc în mijlocul verii, „limitează” capacitatea de a „oferi contribuții semnificative” și, prin urmare, solicită o prelungire de cel puțin două săptămâni.
Cele 11 grupuri reprezintă mai multe companii din UE și SUA, de la giganți tehnologici până la startup-uri.
Comisia Europeană are un program strâns pentru a dezvolta diversele orientări și coduri de practică pentru Legea AI, care va deveni complet aplicabilă la doi ani după intrarea în vigoare, la 1 august.
Un subiect controversat
Codul de practică GPAI a fost un subiect controversat, deoarece va stabili standardele de conformitate pentru unele dintre cele mai avansate modele de inteligență artificială.
Există, de asemenea, preocupări din partea societății civile cu privire la faptul că industria ar putea avea prea multă influență în elaborarea propriilor reguli.
În 30 iulie, Comisia a anunțat că societatea civilă și mediul academic vor fi consultate în timpul redactării codului.
Cu toate acestea, dezvoltatorii GPAI vor fi invitați exclusiv la „ateliere” alături de cei care redactează efectiv codurile, precum și de președinții și vicepreședinții grupurilor de lucru.
Cei care doresc să participe direct la elaborarea codurilor trebuie să își exprime interesul până în 25 august.
Prelungirea termenului este cerută, practic, de toată lumea
Printre asociațiile care solicită prelungirea termenului se numără Allied for Startups, Camera de Comerț Americană către Uniunea Europeană (AmCham EU), Asociația Europeană a Furnizorilor de Servicii de Internet și Asociația IT din Italia Anitec-Assinform.
Printre semnatari se regăsesc asociații din industria tehnologică care reprezintă firmele Big Tech în Franța, Germania, Polonia și Bruxelles, inclusiv companii precum Google, Meta, Oracle, Amazon, Microsoft și Samsung.
De asemenea, au semnat această scrisoare și Asociația Franceză de Servicii Internet Communautaires, Bundesverband Digitale Wirtschaft din Germania, Związek Cyfrowa Polska din Polonia, DOT Europe și trei grupuri de susținere a tehnologiei cu sediul la Washington DC și birouri la Bruxelles, respectiv BSA-Software Alliance, Asociația Industriei Calculatoare și Comunicații și Consiliul Industriei Tehnologiei Informației.