Apple ar putea percepe utilizatorilor o taxă de până la 20 de dolari pentru accesul la funcțiile avansate ale viitorului său sistem de inteligență artificială, Apple Intelligence, estimează mai mulți analiști consultați de CNBC.
Acest demers face parte din strategia companiei de a impulsiona creșterea afacerii sale de servicii, care este deja foarte profitabilă.
Gigantul tehnologic din Cupertino intenționează să lanseze Apple Intelligence pe unele dintre dispozitivele sale până la sfârșitul acestui an.
Mai multe funcții noi
Anunțat în iunie, noul sistem AI promite un asistent vocal Siri îmbunătățit și funcții avansate precum generarea automată de e-mailuri și imagini.
Deși aceste funcții vor fi introduse treptat, analiștii sugerează că Apple ar putea percepe o taxă pentru funcțiile mai avansate.
De asemenea, unele regiuni, cum ar fi China și Europa, nu vor avea acces imediat la aceste noi servicii.
Costurile vor fi transferate clienților
Neil Shah, partener la Counterpoint Research, a spus că investițiile în AI sunt costisitoare, iar Apple va căuta să transfere aceste costuri către utilizatori.
Software-ul și serviciile permit Apple să includă aceste costuri în abonamentele existente, cum ar fi Apple One”, a declarat Shah pentru CNBC.
Apple One, care costă 19,95 dolari pe lună, oferă acces la diverse servicii Apple, inclusiv Apple Music.
Shah a estimat că Apple ar putea cere între 10 și 20 de dolari pentru funcțiile premium ale Apple Intelligence, posibil ca parte a pachetului Apple One.
Un business foarte profitabil
Divizia de servicii a Apple a generat venituri de 24,2 miliarde de dolari în al doilea trimestru din acest an, ceea ce o face unică printre companiile de hardware, care rareori reușesc să monetizeze software-ul.
Ben Wood, șeful de cercetare la CCS Insight, a spus că Apple a reușit să creeze un precedent prin care utilizatorii săi sunt dispuși să plătească pentru servicii premium, și nu este exclus ca funcțiile avansate ale Apple Intelligence să fie oferite contra cost.
Wood a adăugat că Apple ar putea lansa un pachet de abonamente care să includă diverse servicii la un preț unic, dar a menționat că Apple ar putea fi precaută în a dilua veniturile din abonamentele pentru produse individuale.
Taxarea serviciilor AI este ceva obișnuit
Taxarea pentru servicii AI nu este neobișnuită în industria tehnologică. OpenAI, de exemplu, percepe un abonament pentru accesul la funcțiile avansate ale ChatGPT, iar Microsoft taxează pentru instrumentul său AI Copilot.
Rivalul major al Apple, Samsung, care și-a lansat deja propriul sistem de AI, Galaxy AI, explorează încă diverse modele de monetizare pentru software-ul său.