O companie de stat chineză a trimis pe orbită primii sateliți care vor face parte dintr-o rețea menită să concureze cu Starlink, rețeaua de internet deținută de Elon Musk.
Acesta este un pas important în strategia Beijingului de a crea propria versiune a Starlink, o constelație comercială de bandă largă care numără deja aproximativ 5.500 de sateliți și este utilizată de cetățeni, companii și agenții guvernamentale.
Competiția pentru ocuparea orbitelor joase ale Pământului are și implicații militare, cu potențialul de a influența echilibrul de putere dintre țările aflate în conflict.
Lansarea a fost derulată de Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) și a avut loc la Taiyuan Satellite Launch Centre, un centru din provincia Shanxi, potrivit China Securities Journal.
China vrea să pună 15.000 de sateliți pe orbită
Aceasta face parte din planul „Thousand Sails Constellation” al SSST, cunoscut și ca „G60 Starlink Plan”, început anul trecut, care urmărește să desfășoare peste 15.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului (LEO).
Sateliții LEO operează la altitudini cuprinse între 300 și 2.000 de kilometri de suprafața Pământului, având avantajul unor costuri mai reduse și a unei transmisii mai eficiente față de sateliții de pe orbite mai înalte.
Starlink, operat de Elon Musk, are deja zeci de mii de utilizatori în Statele Unite și intenționează să adauge și mai mulți sateliți la rețeaua sa, care este cea mai mare de acest tip.
Cercetătorii chinezi din Armata Populară de Eliberare (PLA) au studiat desfășurarea Starlink în războiul din Ucraina și au avertizat despre riscurile pe care le prezintă pentru China în eventualitatea unui conflict militar cu Statele Unite.
Starlink este o amenințare pentru China
În ianuarie, un articol de opinie dintr-o publicație a PLA a descris Starlink ca o „amenințare gravă la adresa securității activelor spațiale ale diferitelor țări”.
„Constelația Thousand Sails” al SSST este unul dintre cele trei planuri de „constelație cu zece mii de stele” pe care China speră să le utilizeze pentru a reduce decalajul față de SpaceX.
Planul SSST prevede lansarea a 108 sateliți în acest an, 648 sateliți până la sfârșitul lui 2025, să asigure o „acoperire globală a rețelei” până în 2027 și să atingă un total de 15.000 de sateliți până în 2030.