Comisia Europeană (CE) avansează cu eforturile de a facilita construirea de centre de date pentru inteligența artificială (IA), esențiale pentru a stimula competitivitatea UE.
Fabricile de IA sunt ecosisteme care își propun să promoveze inovarea, colaborarea și dezvoltarea în domeniul IA.
„Dacă UE dorește să fie competitivă față de China sau SUA, trebuie să ne grăbim cu înființarea de fabrici de inteligență artificială”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei în iunie.
Statele membre pot solicita înființarea unei fabrici de IA pentru care UE va oferi 50% din finanțare, iar statele participante restul.
Fabricile vor fi operaționale până la jumătatea anului 2025
Acestea reunesc ingredientele necesare – puterea informatică, datele și talentul – pentru a crea modele de IA generativă de ultimă oră și vor servi drept hub-uri care conduc progresele în aplicațiile AI în diferite domenii cheie, precum medicină, energie, producție sau meteorologie.
Fabricile IA vor testa modele de IA pentru startup-uri, IMM-uri și oameni de știință, potrivit Comisiei.
„Ținta principală sunt startup-urile și IMM-urile”, a spus purtătorul de cuvânt.
În 26 iulie, EuroHPC JU, o inițiativă comună a UE și a statelor membre de dezvoltare și gestionare a supercalculatoarelor, și-a modificat programul de lucru pentru a deschide calea pentru fabricile IA.
Odată operaționale, EuroHPC JU va aloca jumătate din resursele de calcul, în timp ce statele participante vor gestiona cealaltă jumătate.
Buget mai mic
Bugetul maxim actual pentru fabricile de inteligență artificială este de 1,96 miliarde de euro, mai puțin decât estimarea inițială de 2,1 miliarde de euro.
Fabricile de IA fac parte dintr-un pachet de inovare în IA anunțat în ianuarie, în conformitate cu eforturile Comisiei de a crește cheltuielile totale ale UE pentru IA la 20 de miliarde de euro anual până în 2030, inclusiv investițiile private.
Nu este clar cum vor interacționa fabricile AI cu alte inițiative menite să ajute companiile să implementeze IA, cum ar fi centrele europene de inovare digitală, facilitățile de testare și experimentare, sandbox-urile de reglementare impuse de Legea IA sau inițiativa „CERN pentru IA”.