Meta va plăti Texasului 1,4 miliarde de dolari pentru a stinge un litigiu privind colectarea ilegală a datelor biometrice

Meta Platforms a fost de acord să plătească 1,4 miliarde de dolari statului american Texas pentru a soluționa un proces în care compania este acuzată că a folosit ilegal tehnologia de recunoaștere facială pentru a colecta date biometrice de la milioane de texani fără consimțământul lor.

Acesta este cel mai mare acord obținut vreodată de un stat american, conform avocaților din Texas.

Procesul, intentat în 2022, a fost primul mare litigiu bazat pe legea privind confidențialitatea datelor biometrice din Texas.

Această lege, aflată în vigoare din 2009, permite despăgubiri de până la 25.000 de dolari pentru  fiecare încălcare.

Texas a acuzat Facebook de captarea „de miliarde de ori” a informațiilor biometrice din fotografii și videoclipuri încărcate pe platformă, printr-o funcție care acum nu mai există, denumită „Sugestii de etichete”.

Meta neagă încălcarea legii

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că firma este mulțumită să rezolve problema și este nerăbdătoare să „exploreze viitoare oportunități de a aprofunda investițiile în Texas, inclusiv posibilitatea dezvoltării de centre de date”, dar a continuat să nege că Meta ar fi comis vreo faptă greșită.

Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a afirmat că acordul subliniază „angajamentul statului de a se ridica împotriva celor mai mari companii de tehnologie din lume și de a le trage la răspundere pentru încălcarea legii și a drepturilor de confidențialitate ale texanilor”.

Texas și Meta au convenit asupra acestui acord în luna mai, cu câteva săptămâni înainte de începerea procesului.

Meta a mai fost acuzată de astfel de încălcări ale legii

În 2020, Meta a fost de acord să plătească 650 de milioane de dolari pentru a soluționa o acțiune colectivă în statul Illinois privind confidențialitate datelor biometrice, conform uneia dintre cele mai stricte legi privind confidențialitatea din țară.

Și atunci, Meta a negat că ar fi încălcat legea.

În prezent, Alphabet se confruntă cu un proces similar din partea Texasului, acuzând compania că a încălcat legea privind datele biometrice.

Conform acestei legi, identificatorii biometrici trebuie distruși într-un „timp rezonabil”. Legea prevede un interval de un an în care companiile pot păstra datele biometrice, care începe după ce scopul pentru care au fost colectate datele a fost îndeplinit.

După această perioadă, companiile nu mai au dreptul să dețină aceste date.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...