Matei Pavel, 2Performant: Europa nu poate recupera decalajul tehnologic față de SUA și China

Europa nu poate recupera decalajul tehnologic față de SUA și China din cauza aparatului decizional fragmentat, care împiedică luarea rapidă și eficientă a deciziilor, a declarat Matei Pavel, membru în Consiliul de Administrație al companiei 2Performant și fondator al Edbridge Academy, exclusiv pentru Digitalio.ro.

Procesul este lent și ține cont de prea multe păreri, iar cea mai mare barieră este că această problemă nu este considerată o prioritate. Supremația Europei a fost istoric dinastică, nu meritocratică, iar reminiscențele acestei mentalități limitează inovația și adaptarea.

În plus, consumatorilor nu le pasă cine produce tehnologia, ci doar doresc ca aceasta să le ușureze viața.

Nu există deloc „loialitate” regională, cu excepția câtorva țări unde consumatorii poate preferă tehnologii din țara lor, adaptate cultural, dar în niciun caz față de UE, a adăugat el.

China a reușit să concureze cu SUA blocând tehnologia americană suficient de mult timp pentru a recupera decalajul.

Poate UE ar avea șanse dacă una dintre tehnologiile create în SUA și democratizate pentru scalare, cum ar fi AI-ul, devine suficient de puternică pentru a comoditiza restul tehnologiilor, permițând astfel Europei să creeze un echivalent propriu (cum ar fi un AWS european).

Pentru dezvoltarea pieței IT din România este necesară suprasimplificarea birocrației, cel puțin pentru startup-uri, pentru a facilita înființarea și creșterea acestora.De asemenea, trebuie acordate granturi masive pentru inovație în tehnologie pentru a stimula crearea de tehnologii avansate, este de părere Matei Pavel, membru în Consiliul de Administrație al companiei 2Performant și fondator al Edbridge Academy.

România trebuie să își sprijine inovatorii

Este crucial să se ofere stimulente pentru a crea și păstra proprietatea intelectuală în România, astfel încât țara să beneficieze pe termen lung de inovațiile produse local.

Aceste măsuri vor contribui la dezvoltarea și competitivitatea pieței IT românești pe plan internațional.

Dacă ne dorim să fim relevanți în tehnologie la nivel global, trebuie să ne schimbăm perspectiva că industria de tehnologie are suficient de mulți bani și nu trebuie susținută. Concurăm cu trilioane de dolari pompați în inovație – oricât am investi noi, tot e puțin. Multe programe de finanțare sunt gândite pentru restul industriilor, deși cea mai mare valoare poate să vină din tech, care ulterior va contribui masiv la PIB și implicit la ridicarea celorlalte industrii.

Așteptări de la noul Parlament European

Pavel spune că ar vrea să vadă o schimbare de mindset din partea noului Parlament European, în care performanța devine sursa puterii (versus puterea ca sursă a puterii).

Din punctul lui de vedere, prioritățile legislative ar trebui să includă descurajarea investițiilor pasive de tip imobiliar prin impozite mai mari, pentru ca focusul să fie pe inovație, creație și dezvoltare activă de IP.

De asemenea, ar fi utilă standardizarea formalităților legale la nivelul UE pentru a facilita scalarea companiilor.

Este esențial să se încurajeze startup-urile și investițiile în inovație, să se elimine legile și constrângerile inutile și să se reevalueze legislația veche. Deși ca individ mă bucur de legile care mă protejează, ca antreprenor mă descurajează complexitatea legislativă.

De asemenea, este necesar focusul pe soluții reale la probleme globale, cum ar fi prioritizarea inițiativelor care să ducă la creșterea numărului de studenți care devin ingineri, față de inițiativele de conștientizare a importanței reciclării de către fiecare individ.

Cred cu tărie că vom soluționa problemele prin antreprenoriat și tehnologie, nu prin convingerea sau constrângerea maselor să își schimbe comportamentul.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img