More

    NATO lansează o nouă sesiune de finanțare pentru start-upuri

    Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a lansat temele de competiție pentru cea de-a doua ediție a DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), propriul program de accelerare a tehnologiilor avansate cu dublă utilizare (comercială și cu aplicabilitate în domeniul apărării și al securității).

    Startup-urile interesate pot beneficia de sprijin, mentorat și de până la 400.000 de euro pentru dezvoltarea soluțiilor inovatoare pe care le propun.

    Cele cinci teme sunt în domeniile energie și putere electrică; securitatea datelor și a informațiilor; detecție și supraveghere; sănătate și performanță umană; și infrastructură critică și logistică.

    Acceleratorul DIANA oferă companiilor selectate finanțare, mentorat, facilități de testare și acces la investitori și utilizatori finali specializați (32 de guverne, precum și mari companii private).

    „Scopul DIANA este de a identifica și susține cele mai promițătoare startup-uri și companii deep tech cu utilizare duală din întreaga Alianță. Există mulți inovatori talentați în regiunea de sud-est a Europei și ne-am bucura să avem cât mai mulți dintre aceștia în programul DIANA. Misiunea noastră, în numele NATO, este de a contribui la construirea unui viitor mai pașnic și mai rezilient pentru care avem nevoie de cele mai promițătoare echipe”, a declarat Adrian Dan, Chief Commercial Officer al DIANA.

    Programul de accelerare va începe în ianuarie 2025 și va dura până la un an.

    Propunerile vor fi evaluate în funcție de criterii precum alinierea la temele de anul acesta, noutatea și fezabilitatea soluțiilor, potențialul de dublă utilizare (civilă și militară) și viabilitatea comercială.

    Anul trecut, 44 de companii din 19 țări au fost selectate din peste 1.300 de aplicații pentru a se alătura în programul DIANA. Companiile au participat la un program de accelerare desfășurat între ianuarie-iunie 2024 în cinci locații din Europa și America de Nord.

    Printre tehnologiile selectate s-au numărat baterii inovatoare cu celule de combustibil, soluții de comunicare optică securizată și tehnologie cuantică.

    Cu peste 200 de acceleratoare și centre de testare în cadrul Alianței, DIANA reunește universități, companii și guverne pentru a lucra cu startup-uri și alți inovatori în rezolvarea provocărilor critice.

    Acceleratorul NATO de Inovare în Domeniul Apărării (NATO – DIANA) este un organism NATO care colaborează cu cercetători și antreprenori din întreaga Alianță.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...