Principalii producători de jocuri video, inclusiv Activision, Warner Bros și Walt Disney, se confruntă cu o grevă a artiștilor de la Hollywood din cauza utilizării inteligenței artificiale (AI).
După un an și jumătate de discuții privind un nou contract între companii și sindicatul care reprezintă peste 2.500 de interpreți de jocuri video, părțile au convenit asupra mai multor aspecte, precum salariile și siguranța locului de muncă, însă protecțiile legate de AI rămân un obstacol major.
Acțiunea de protest a fost convocată de Screen Actors Guild-Federația Americană a Artiștilor de Televiziune și Radio (Sag-Aftra), care anul trecut a paralizat Hollywood-ul cu o grevă a actorilor de film și televiziune.
„Deși s-au ajuns la acorduri cu privire la multe aspecte, angajatorii refuză să afirme clar, într-un limbaj clar, că îi vor proteja pe toți artiștii acoperiți de acest contract în fața AI. Nu vom fi de acord cu un contract care permite companiilor să abuzeze de AI în detrimentul membrilor noștri”, a declarat Sag-Aftra.
Actorii sunt îngrijorați de faptul că studiourile de jocuri folosesc AI generativă pentru a le reproduce vocile și aspectul fizic fără a le oferi o compensație echitabilă.
Nimeni nu este mulțumit
Pe de altă parte, studiourile de jocuri video susțin că au făcut suficiente concesii față de revendicările sindicatului.
„Suntem dezamăgiți de faptul că sindicatul a ales să plece de la discuții când suntem atât de aproape de o înțelegere. Oferta noastră răspunde direct preocupărilor Sag-Aftra și extinde protecții semnificative ale inteligenței artificiale, inclusiv solicitarea consimțământului și a unei compensații echitabile pentru toți artiștii care lucrează în cadrul Acordului Media interactivă”, a declarat Audrey Cooling, purtătorul de cuvânt al celor 10 producători de jocuri video care negociază cu Sag-Aftra.
Anul trecut, actorii de televiziune și film din SUA au câștigat salarii și beneficii de un miliard de dolari, precum și garanții privind utilizarea AI, în urma unei greve organizate de Sag-Aftra.
Greva, care a durat 118 zile, a fost cea mai lungă din istoria de 90 de ani a sindicatului.
Combinate cu o grevă separată a scriitorilor, acțiunile de protest au perturbat grav producția de filme și televiziune și au costat economia Californiei mai mult de 6,5 miliarde de dolari.