Roboții dotați cu inteligență artificială (AI) vor putea colabora și rezolva sarcini în cadrul unui „sistem multi-agent AI” până în 2025, conform previziunilor firmei de servicii tehnologice Capgemini.
Un astfel de sistem va consta într-o colecție de agenți AI care lucrează împreună pentru a îndeplini sarcini într-un mod distribuit și colaborativ, a explicat Capgemini.
Pascal Brier, directorul de inovare al companiei, a declarat pentru CNBC că firma deja observă companii discutând despre aceste tehnologii de agenți.
Viitorul este aici
El a adăugat că aplicațiile care folosesc mai mulți agenți autonomi ar putea deveni realitate încă din anul viitor.
Capgemini definește agenții AI ca fiind „tehnologii concepute să funcționeze independent, să planifice, să reflecte, să urmărească obiective și să execute operațiuni complexe cu supraveghere umană minimă sau limitată”.
Practic, acești agenți AI vor lucra în culise pentru a îndeplini sarcini în numele utilizatorilor.
Europa este, și la acest capitol, codașă
Potrivit lui Brier, SUA sunt mai avansate în dezvoltarea acestei tehnologii, în timp ce Europa se află încă în urma acestui progres.
Un raport de cercetare recent lansat arată că 82% din companiile intervievate intenționează să integreze agenți AI în următorii 1-3 ani, în timp ce doar 7% nu au astfel de planuri.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de peste 1.100 de companii cu venituri de 1 miliard de dolari sau mai mult.
Brier a explicat că agenții AI se împart în două tipuri: agenți individuali care îndeplinesc sarcini specifice și sisteme multi-agent, în care agenții colaborează între ei.
De exemplu, un agent AI dedicat marketingului care creează o campanie publicitară pentru Germania ar putea colabora cu un agent din departamentul juridic pentru a se asigura că totul este legal.
Spre deosebire de sistemele AI tradiționale care urmează instrucțiuni precise, acești agenți „pot înțelege, interpreta, adapta și acționa independent, putând înlocui lucrătorii umani în anumite sarcini”, conform Capgemini.
Primul val a trecut
Primul val major de IA din 2022, denumit de Brier „V1”, a fost despre „înțelegerea a ceea ce este un prompt și a ceea ce reprezintă un LLM (model de limbaj mare)”.
Acum, „AI și IA generativă devin din ce în ce mai apropiate, cu accent pe construirea de motoare de cunoaștere și utilizarea agenților ca substitut sau copilot pentru diverse activități”, a adăugat el.
Potrivit Capgemini, 71% dintre organizații anticipează că agenții AI vor facilita automatizarea, iar 64% se așteaptă ca aceștia să scutească lucrătorii umani de sarcini repetitive, permițându-le să se concentreze pe activități cu valoare adăugată, cum ar fi îmbunătățirea experienței clienților.
Decalajul de adopție a genAI
Capgemini a observat o creștere de patru ori a numărului de organizații care integrează AI generativă în diverse locații sau funcții.
În 2023, doar 6% dintre firme adoptaseră IA generativă, dar în acest an, acest procent a crescut la 24%.
Cu toate acestea, firmele mari înregistrează niveluri mai mari de adoptare a acestei tehnologii, în timp ce firmele mai mici încă nu au experimentat același fenomen.
Potrivit raportului, 10% dintre firmele cu venituri anuale între 1 și 5 miliarde de dolari implementează IA generativă, în timp ce pentru companiile cu venituri anuale de peste 20 de miliarde de dolari, acest procent urcă la 49%.
„Scala la care companiile mari experimentează cu IA generativă este mai mare, permițându-le să măsoare rezultatele mai rapid și să investească mai mult decât firmele mai mici”, a explicat Brier pentru CNBC.
Rezultatele variază, de asemenea, în funcție de industrie. În sectorul aerospațial și al apărării, 88% dintre organizații au investit în IA generativă, în timp ce în retail, acest procent este de 66%.