Mai multe startup-uri din Ucraina dezvoltă sisteme de inteligență artificială (AI) pentru a pilota o flotile de drone. Ucraina speră că lansarea dronelor pe linia frontului va ajuta la depășirea bruiajului de semnal tot mai puternic realizat de ruși și va permite vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) să opereze în grupuri mai mari.
Dezvoltarea dronelor AI în Ucraina se concentrează pe sisteme pentru identificarea țintelor și pilotarea dronelor, cartografierea terenului și programe complexe care permit UAV-urilor să funcționeze în „roiuri” interconectate.
O companie implicată în acest demers este Swarmer, care dezvoltă un software pentru conectarea dronelor într-o rețea.
Deciziile pot fi implementate instantaneu în întregul grup, intervenția umană fiind necesară doar pentru aprobarea atacurilor automate.
„Când încerci să implicit piloți umani, pur și simplu nu funcționează. Pentru un roi de 10 sau 20 de drone sau roboți, este practic imposibil ca oamenii să-i gestioneze,” a declarat CEO-ul Swarmer, Serhiy Kupriienko.
Kupriienko a menționat că, în timp ce piloții umani au dificultăți în operarea a mai mult de cinci drone, AI poate gestiona sute.
Swarmer este una dintre cele peste 200 de firme de tehnologie apărute de la invazia Rusiei din 2022.
Sistemul Styx, dezvoltat de Swarmer, dirijează o rețea de drone de recunoaștere și atac, atât mari cât și mici, în aer și la sol.
Fiecare dronă își poate planifica mișcările și prezice comportamentul celorlalte din roi. Automatizarea va proteja piloții de drone, care sunt ținte prioritare pentru focul inamic aproape de liniile frontului.
Tehnologia Swarmer este încă în dezvoltare și a fost testată doar experimental pe câmpul de luptă.
Probleme morale privind dronele militare
Samuel Bendett, Senior Fellow la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, a afirmat că sistemele de control al dronelor AI vor necesita probabil intervenție umană pentru a preveni erorile în selectarea țintelor.
Există preocupări etice privind armele autonome care exclud judecata umană.
Un raport din 2020 al Parlamentului European a avertizat că astfel de sisteme ar putea încălca dreptul internațional umanitar.
Nevoia de drone cu AI devine tot mai urgentă pe măsură ce și Rusia și Ucraina lansează sisteme de război electronic (EW) care perturbă semnalele dintre piloți și drone.
Dronele mici, ieftine, FPV (vizualizare la prima persoană), care au devenit principalele mijloace de atac asupra vehiculelor inamice, înregistrează rate de succes în scădere din cauza bruiajelor.