Meta se pregătește să lanseze o nouă versiune a modelului lingvistic Llama, însă aceasta nu va fi disponibilă utilizatorilor din Uniunea Europeană. Compania americană își justifică decizia invocând reglementările specifice Uniunii Europene, pe care le consideră „imprevizibile”.
„Vom lansa un model multimodal Llama în lunile următoare, dar nu și în UE, din cauza naturii imprevizibile a mediului european de reglementare”.
În realitate, problema Meta pare să derive din faptul că legislația GDPR nu permite antrenarea modelelor lingvistice pe baza datelor personale ale utilizatorilor.
UE a decis să impună o lege privind reglementarea inteligenței artificiale pe 1 august 2024. Conform acestei legi, companiile care încalcă legea vor fi amendate cu până la 35 de milioane de euro (aproximativ 6 miliarde de yeni) sau 7% din cifra lor de afaceri globală anuală, ceea ce înseamnă că marile companii tehnologice care dezvoltă AI vor fi supuse unor reglementări mai stricte ca niciodată.
Inteligența artificială multimodală a Meta va fi, de asemenea, supusă acestei legi dacă va fi lansată în UE.
Meta nu este un caz singular
Meta devine astfel al doilea gigant american care alege să nu-și lanseze un model lingvistic în Uniunea Europeană, după ce Apple a anunțat luna trecută că nu va lansa Apple Intelligence, care va aduce funcții AI pe iPhone, iPad și Mac, în UE.
În plus, compania a anunțat o decizie similară și pentru Brazilia, din aceleași motive legate de restricțiile privind utilizarea datelor utilizatorilor pentru antrenarea AI-ului.
Următoarea versiune a modelului lingvistic Llama va fi una multimodală, capabilă să gestioneze mai multe tipuri de conținut, de la text la video.
Llama 3 este un model lingvistic de mari dimensiuni (LLM) accesibil și open-source, conceput pentru dezvoltatori, cercetători și afaceri, pentru a construi, experimenta și scala responsabil ideile lor de inteligență artificială generativă.
Parte a unui sistem fundamental, acesta servește drept bază pentru inovație în comunitatea globală.