Hackerii au furat date de la Disney

Disney a confirmat că investighează un aparent furt de mesaje interne, atribuit unui grup de hackeri care susține că „protejează drepturile artiștilor”. Grupul, numit Nullbulge, a declarat că a obținut acces la mii de comunicări ale angajaților Disney și a descărcat „toate fișierele posibile”.

Deși nu este clar cât de sensibile sunt informațiile din punct de vedere comercial, acestea includ mesaje despre proiectele viitoare ale companiei.

„Disney investighează această problemă”.

Site-ul web al Nullbulge afirmă că grupul vizează orice entitate care dăunează industriei creative prin utilizarea conținutului generat de inteligența artificială (AI), pe care îl consideră „furt”.

Inside job?

BBC a luat legătura cu hackerii, care pretind că se află în Rusia și că au accesat sistemul intern de mesagerie Slack al Disney printr-un insider.

Cu toate acestea, când li s-a cerut o mostră de date furate pentru a le verifica autenticitatea, hackerii nu au răspuns, astfel că BBC nu a reușit să evalueze în mod independent autenticitatea datelor.

„Disney a fost ținta noastră datorită modului în care gestionează contractele artiștilor, a abordării sale față de AI și a nesocotirii față de consumatori”.

Hackerii au spus că au publicat datele pentru că nu se așteptau ca Disney să înceteze să mai folosească AI.

Este neobișnuit ca hackerii să pretindă că sunt „hacktiviști ruși” cu o agendă etică, deoarece majoritatea criminalilor cibernetici, inclusiv cei din Rusia, urmăresc să obțină bani prin extorcare.

Scurgerea de date a fost raportată inițial în presa de jocuri și apoi preluată de Wall Street Journal, care a spus că unele dintre materialele sustrase sunt legate de campanii de publicitate și candidați la interviuri, datând din 2019.

Artiștii sunt tot mai îngrijorați de AI

Artiștii și alți creatori sunt tot mai îngrijorați că răspândirea rapidă a AI generativă le va submina mijloacele de existență și va deteriora mediul creativ.

AI generativă este antrenată pe vaste cantități de materiale existente – inclusiv texte, imagini, muzică și videoclipuri – și poate produce lucrări noi de un standard greu de distins de materialul creat de oameni.

Unii artiști și autori au susținut că firmele de inteligență artificială au încălcat drepturile de autor folosind munca lor originală pentru a instrui aceste instrumente AI.

Nullbulge se descrie ca „un grup hacktivist care protejează drepturile artiștilor și asigură o compensație echitabilă pentru munca lor”.

„Hack-urile noastre nu sunt motivate de răutate, ci pentru a-i pedepsi pe cei prinși furând. Vom lucra neobosit pentru a dezvolta și implementa soluții care protejează drepturile și mijloacele de trai ale artiștilor în era digitală”.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...