Ce efecte ar avea realegerea lui Trump asupra industriei tehnologice?

După patru ani de președinție a democratului Joe Biden și numeroase reglementări impuse de UE marilor companii tehnologice americane, se pune întrebarea ce ar însemna o victorie a lui Trump pentru aplicarea legilor Big Tech în UE?

Se estimează că fostul președinte american Donald Trump are 71% șanse să câștige alegerile din noiembrie, mai ales că lumea este sensibilizată după presupusa tentativă de asasinat din Pennsylvania de weekendul trecut.

Relația UE-California

Gerard de Graaf, reprezentantul tehnologic al Comisiei UE, mutat în Silicon Valley în 2022, a declarat pentru Euronews că prezența UE în California a făcut diferența.

Directorii executivi ai marilor companii tehnologice au putut accesa biroul Comisiei în Silicon Valley, discutând conformarea la noile reguli europene la cel mai înalt nivel.

J. Scott Marcus, cercetător la CEPS, a explicat că polarizarea politică intensă din SUA a blocat introducerea noilor reguli federale privind confidențialitatea.

În lipsa unei legislații federale, state precum California au adoptat legi similare cu GDPR. În domeniul inteligenței artificiale, SUA au implementat un ordin executiv mai degrabă consultativ, în contrast cu regulile stricte ale UE.

Sub conducerea lui Biden

Administrația Biden a recrutat oficiali din mișcarea New Brandeis pentru Departamentul de Justiție, sincronizând aplicarea legilor Big Tech cu cea a UE, pornind de la premisa că marile monopoluri tehnologice pot dăuna inovației.

De asemenea, a fost creat Consiliul pentru Comerț și Tehnologie (TTC), un forum pentru discuții despre reglementări precum IA între UE și SUA.

Gerard de Graaf a menționat că discuțiile cu administrația Biden au fost constructive, sprijinind planurile europene pentru AI și DSA.

Comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, a subliniat importanța canalelor de comunicare între UE și SUA, cei mai mari parteneri comerciali globali.

Deși TTC nu a oferit inițiative de referință, a prevenit escaladarea disputei privind tarifele dintre UE-SUA și a reînviat relațiile înghețate în timpul mandatului al lui Trump.

Totuși, continuarea TTC într-un al doilea mandat Trump pare improbabilă.

Musk vs Comisia Europeană

Recentul conflict dintre Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X și susținător al lui Trump, și Comisia Europeană, ar putea deveni mai frecvent sub o administrație Trump.

După concluziile preliminare ale comisiei privind conformitatea X cu Digital Services Act (DSA), Musk a acuzat UE de un acord ilegal, amenințând cu tribunalul. Comisia a negat acuzațiile.

Însă, indiferent cine va conduce SUA, companiile care operează în Europa trebuie să respecte regulile blocului comunitar.

„Democrații și republicanii vor adeopotrivă schimbări în moderarea conținutului: democrații pentru a reduce dezinformarea, republicanii pentru a reduce moderarea care împiedică răspândirea dezinformării dorite”, a explicat Marcus.

O victorie a lui Trump ar putea opri progresele viitoare în alinierea politicii UE și SUA, anticipându-se creșterea tensiunilor comerciale.

Carol Dan

Citește și

spot_img

Alte știri DIGITALIO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox