Majoritatea angajaților din România (70%) consideră că Inteligența Artificială Generativă (GenAI) va crea oportunități pentru a învăța noi abilități, va spori creativitatea la locul de muncă și va îmbunătăți calitatea muncii.
În același timp, 40% se așteaptă ca această tehnologie să contribuie la creșterea salariilor, conform sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024.
Potrivit sondajului, majoritatea respondenților (87%) sunt pregătiți să se adapteze la noi moduri de lucru și văd potențialul utilizării GenAI pentru creșterea eficienței.
Totuși, peste o treime dintre angajați manifestă îngrijorare pentru siguranța locului de muncă, cu 53% simțindu-se încrezători în siguranța locului de muncă, dar 36% fiind preocupați de schimbările recente.
Activitățile administrative consumă prea mult timp
Datele sondajului arată că o treime dintre angajați și aproximativ 40% dintre directorii generali consideră timpul petrecut în activități administrative ineficient și cred că GenAI ar putea contribui la economisirea acestui timp.
De asemenea, 51% dintre angajați au folosit GenAI la locul de muncă cel puțin o dată în ultimele 12 luni, doar 5% utilizând-o zilnic și 13% săptămânal.
În acest context, doar 27% dintre respondenții români se așteaptă ca GenAI să le schimbe fundamental profesia în mai puțin de cinci ani, comparativ cu 40% la nivel global.
Pe același segment, circa 60% dintre respondenți spun că angajatorul le oferă oportunități adecvate pentru a dobândi noi competențe utile în carieră, iar 46% consideră aceste oportunități un factor-cheie în decizia de a rămâne sau de a schimba locul de muncă.
Salatiul este cel mai important
Principalul factor motivator pentru angajați este un salariu echitabil bazat pe performanță.
Dintre cei 86% dintre respondenți care au apreciat ca fiind „foarte” și „extrem de important” să fie plătiți corect, aproape trei sferturi (72%) susțin că actualul loc de muncă le oferă o remunerație satisfăcătoare.
Angajații consideră, de asemenea, că munca satisfăcătoare, colaborativă și flexibilă este foarte importantă. Satisfacția profesională a crescut ușor, de la 53% în 2023, la 59% în acest an.
Pe de altă parte, 20% dintre respondenți intenționează să-și schimbe angajatorul, comparativ cu 18% în 2023.
Sondajul Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 al PwC se bazează pe o cercetare efectuată în rândul a peste 56.000 de angajați din 50 de țări și regiuni, dintre care peste 500 sunt din România.