GPAI și OCDE, fiecare implicate în dezvoltarea de standarde globale pentru inteligența artificială (IA), au anunțat că își vor unifica operațiunile și vor încerca să includă mai multe țări în curs de dezvoltare în dezbaterea internațională privind IA.
Miniștrii din diverse țări, reuniți în India în 3 iulie, au declarat că planifică un „parteneriat integrat” între Parteneriatul Global pentru Inteligență Artificială și activitățile OCDE în domeniul IA.
Acest efort combinat va implica 44 de țări, dar va căuta să adauge membri suplimentari, cu un accent deosebit pe țările cu venituri mici și medii.
OCDE, cu sediul la Paris, a acționat deja ca secretariat pentru GPAI, coordonând în același timp activitatea de politică IA cu cele 38 de țări membre, inclusiv SUA, Canada și Franța.
Șase țări vor intra în acest parteneriat
Fuziunea celor două inițiative adaugă încă șase țări care erau doar membre GPAI, respectiv India, Serbia, Argentina, Brazilia, Singapore și Senegal.
Oficialii nu au comentat posibilitatea aderării Chinei.
Deoarece cea mai mare parte a tehnologiei AI de pe piață provine de la companii americane, Washingtonul a fost reticent în a face ceva care ar putea să-i slăbească statutul de lider comercial.
În același timp, Uniunea Europeană, cu propriile sale eforturi de cercetare și dezvoltare, dar cu un impact comercial încă limitat, a fost prima din lume care a adoptat o lege amplă de reglementare a IA.
Alte țări, de la India la China, și-au urmat propriile agende de politică.