China este mult înaintea altor țări în ceea ce privește invențiile în sectorul de AI generativă, depunând de șase ori mai multe brevete decât cel mai mare rival al său, Statele Unite, conform datelor Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Inteligența artificială (AI) generativă, care produce text, imagini, scrie cod și chiar compune muzică folosind datele deja existente, este în plină expansiune, cu peste 50.000 de cereri de brevet depuse în ultimul deceniu, potrivit Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI).
OMPI supraveghează un sistem prin care țările își împart recunoașterea brevetelor.
Un sfert din aceste cereri au fost depuse doar în 2023
„Acesta este un domeniu în plină expansiune, care crește cu o viteză din ce în ce mai mare. Ne așteptăm ca această creștere să continue”.
Christopher Harrison, managerul WIPO Patent Analytics
China a depus peste 38.000 de brevete de invenție în sectorul AI generativă între 2014 și 2023, în comparație cu cele 6.276 depuse de Statele Unite în aceeași perioadă, a raportat WIPO.
Harrison a adăugat că cererile de brevet chineze acoperă o gamă largă de sectoare, de la conducerea autonomă a vehiculelor la publicarea și gestionarea documentelor.
Coreea de Sud, Japonia și India s-au clasat pe locurile următoare, India având cea mai rapidă creștere.
Printre cei mai importanți aplicanți se numără ByteDance din China – care deține aplicația video TikTok, gigantul chinez de comerț electronic Alibaba Group și Microsoft, susținătorul startup-ului OpenAI care a creat ChatGPT.
AI generativă are potențialul de a transforma multe alte sectoare economice, precum știința, publicarea, transportul și securitatea, a spus Harrison.
„Datele privind brevetele sugerează că acesta este un domeniu care va avea un impact profund în multe sectoare industriale în viitor”.
Christopher Harrison