Europa trebuie să își dubleze numărul de angajați în industria tech pentru a putea concura cu restul lumii

Europa are dificultăți în dezvoltarea sectorului tehnologic din cauză că nu știe să formeze și să păstreze angajații talentați pe continent. În prezent, Europa are 250.000 de specialiști în sectorul tehnologic, dar până în 2030 trebuie să dubleze acest număr.

Un raport al agenției europene DigitalEurope oferă o imagine îngrijorătoare a performanței Europei în sectoarele tehnologice critice, în timp ce SEMI Europe subliniază deficitul de competențe în domeniul semiconductorilor.

„Nu avem suficienți oameni și industria se confruntă cu o problemă de imagine, nu beneficiază de diversitate completă și lipsesc competențele necesare”.

Laith Altimime, președintele SEMI Europe

Lipsa de talente este o amenințare pentru viitor

Europa se confruntă cu o lipsă critică de talente în domenii cheie precum ingineria AI, calculul cuantic și fabricarea aditivă, limitând capacitatea de a concura și inova în aceste domenii aflate în rapidă evoluție.

„AI determină nevoile tehnologice. Pentru Industry 5.0, calculul cuantic și cel neuromorf sunt esențiale. Datele sunt pentru acest secol ceea ce petrolul a fost în trecut.”

Studiul realizat de DigitalEurope examinează poziția UE în opt domenii tehnologice critice prezentate în Strategia de securitate economică a UE – semiconductori, inteligență artificială, producție avansată, calcul cuantic, tehnologie energetică, tehnologie spațială și conectivitate avansată.

Potrivit director general al DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl, UE este în urmă față de rivalii săi globali în 7 din cele 8 tehnologii critice, fiind lider doar în conectivitatea avansată.

Dar chiar și în acest domeniu, investițiile și profiturile sunt captate în principal de SUA.

„Ne lipsește capacitatea de a crește mari companii tehnologice de succes, parțial din cauza lipsei de investiții.”

Cecilia Bonefeld-Dahl

Pe lângă lipsa de competențe, studiul relevă și un deficit semnificativ în investițiile publice și private în mai multe tehnologii critice, în special AI, calculul cuantic și tehnologia spațială.

De exemplu, investițiile private în întreprinderile nou-înființate de AI în UE reprezintă abia a șaptea parte din cele din SUA și sunt de aproximativ trei ori mai puține decât în SUA pentru zona de calcul cuantic.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...