Metaminds, anchetată de Concurență, a avut în 2023 contracte de 264 milioane de lei

Compania Metaminds, anchetată de Consiliul Concurenței alături de alte firme pentru presupuse trucări ale unor licitații publice, a declarat pentru Digitalio.ro că această investigație este „esențială pentru menținerea unei piețe corecte și competitive”. Potrivit datelor disponibile în sistemul național de licitații electronice, Metaminds a câștigat în 2023 mai multe contracte cu instituții ale statului în valoare cumulată de cel puțin 264,3 milioane de lei.

Printre cei mai mari clienți ai Metaminds se numără Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și ministerele Justiției și Finanțelor.

Metaminds este printre firmele care participă cu foarte mult succes la licitațiile organizate de STS . Doar în 2023, compania a câștigat două contracte de 47,4 și 75,8 milioane de lei cu STS pentru furnizarea de echipamente pentru Cloudul Guvernamental. La proceduri au mai participat și unele dintre companiile asupra cărora Consiliul Concurenței a lansat investigațiile privind posibilele trucări ale unor licitații, precum Trencadis sau Arctic Stream.

Cu Ministerul Finanțelor, Metaminds a câștigat mai multe licitații, de 23,1, 4,7 și 25,5 milioane de lei pentru livrarea de servicii și dispozitive.

Un alt contract, de 47 milioane de lei, a fost adjudecat cu Ministerul Justiției pentru livrarea de infrastructură hardware și software pentru implementarea Dosarului Electronic Național.

Potrivit presei, Nova Tech Integrated Solutions (predecesoarea Metaminds) a fost înființată în iulie 2015 de Răzvan-Iulian Băicoianu și Liviu Mircea Uruc, un apropiat al lui Sebastian Ghiță. Coincidență sau nu, și legăturile Metaminds cu Sebastian Ghiță sunt cât se poate de discutabile. Andrei Cruceru, cofondator și președintele comitetului director al Metaminds a lucrat peste 2 ani la Asesoft Technologies, una dintre companiile controlate de Sebastian Ghiță, acum aflată în insolvență. Cruceru s-a ocupat la Asesoft chiar cu coordonarea vânzărilor către sectorul public. De asemenea, una dintre acționarele minoritare din structura Metaminds, Giorgia Bordușanu, a lucrat și ea timp de peste 3 ani, într-una din companiile din grupul Asesoft.

Digitalio.ro a solicitat companiei să răspundă la câteva întrebări referitoare la investigația declanșată de Consiliul Concurenței, precum și la legăturile cu Sebastian Ghiță. Redăm în continuare răspunsurile Metaminds:

Cum afectează investigația Consiliului Concurenței activitatea curentă a companiei?

Investigația Consiliului Concurenței este tratată cu seriozitate și prioritate maximă de către compania noastră. Cu toate acestea, activitatea noastră curentă nu este afectată. Ne continuăm operațiunile zilnice fără perturbări, menținându-ne angajamentul de a oferi servicii de înaltă calitate clienților noștri.

Cum colaborează compania dumneavoastră cu autoritățile pentru a clarifica aspectele investigate de Consiliul Concurenței?

Colaborăm pe deplin cu reprezentanții Consiliului Concurenței, punând la dispoziția acestora toate informațiile necesare pentru clarificarea aspectelor investigate. Ne reafirmăm angajamentul pentru transparență și integritate și vom sprijini acest proces în mod deschis, conform reglementărilor legale în vigoare. Suntem încrezători că procesul de investigație va clarifica orice suspiciuni și va aduce lumină asupra realității operațiunilor noastre.

Ce măsuri ați luat sau plănuiți să luați în urma inspecției inopinate pentru a asigura că toate procesele interne sunt conforme cu legislația în vigoare?

Am fost întotdeauna ghidați de principiile transparenței și respectării legislației în vigoare. În plus, de aproximativ un an și jumătate, am implementat un sistem dualist de administrare, cu un Directorat format din 5 membri și un Consiliu de Supraveghere cu 3 membri. Acest sistem solid de guvernanță corporativă asigură un control strict asupra proceselor de luare a deciziilor, garantând conformitatea cu legislația și normele interne. Această structură permite luarea deciziilor cu efect pe termen lung și cu impact pozitiv asupra cetățenilor, care sunt, în final, beneficiarii noștri.

Din informațiile disponibile în spațiul public, Metaminds pare că își obține o mare parte din venituri din contractele cu diverse instituții de stat. Cum se poate explica acest lucru?

Compania noastră oferă soluții tehnologice esențiale pentru modernizarea infrastructurii IT a instituțiilor publice. Participarea și câștigarea licitațiilor publice sunt rezultate directe ale competențelor și experienței noastre în acest domeniu. Procesul de atribuire al acestor contracte este riguros și transparent, bazat pe criterii clare de selecție stabilite de autoritățile contractante. Echipa noastră este compusă din specialiști de top, care utilizează tehnologii de ultimă generație pentru a dezvolta soluții inovatoare, durabile și scalabile pe termen lung. Suntem mândri să contribuim la digitalizarea serviciilor publice din România.

Sebastian Ghiță mai are vreo legătură cu Metaminds (fostă Nova Tech Integrated)?

Sebastian Ghiță nu a avut și nu are nicio legătură cu compania noastră. După 12 ani petrecuți în HP și IBM, am lucrat doi ani la o companie din grupul Asesoft, însă asta nu înseamnă că societatea pe care am fondat-o și o conduc astăzi are vreo legătură cu acesta. Metaminds este o entitate independentă, condusă de o echipă de profesioniști dedicați și integri, fără influența sau controlul vreunei alte entități externe.

Conform datelor disponibile la Ministerul Finanțelor, Metaminds a avut în 2023 o cifră de afaceri de 243 milioane de lei, 43 de angajați și un profit net de 7,4 milioane de lei.

În 2022, Metaminds a raportat afaceri de 178,5 milioane de lei și un profit net de 8,4 milioane de lei.

În 2023, datoriile companiei se ridicau la 56,1 milioane de lei, mai mici față de nivelul de 66,4 milioane de lei din 2022, potrivit aceleiași surse.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...