More

    Europa vrea să construiască centre de date în spațiu

    Pe măsură ce inteligența artificială (IA) avansează rapid, cererea pentru centre de date crește vertiginos, iar Europa investighează posibilitatea de a construi astfel de instalații în spațiu pentru a reduce consumul de electricitate și apă.

    Studiul „Advanced Space Cloud for European Net Zero Emission and Data Sovereignty” (ASCEND), un proiect coordonat de Thales Alenia Space pentru Comisia Europeană, a ajuns la concluzia că aceste centre sunt fezabile tehnic, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.

    Damien Dumestier, managerul proiectului, a explicat că ideea este de a reduce cererea de energie a centrelor de date, folosind energia solară disponibilă în spațiu.

    Centrele de date consumă multe resurse

    Centrele de date sunt esențiale pentru digitalizare, dar necesită cantități semnificative de electricitate și apă.

    Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), consumul mondial de electricitate al centrelor de date ar putea depăși 1.000 de TWh până în 2026, echivalent cu consumul Japoniei.

    Industria de profil se confruntă cu un „tsunami de date”, a declarat Merima Dzanic, șefa de strategie și operațiuni la Asociația Daneză a Industriei Centrelor de Date.

    Centrele de date IA necesită de trei ori mai multă energie decât cele tradiționale, necesitând o abordare nouă în construcție și operare.

    Studiul ASCEND propune lansarea centrelor de date la o altitudine de aproximativ 1.400 kilometri.

    Planul include implementarea a 13 blocuri de date până în 2036, fiecare bloc având o suprafață de 6.300 de metri pătrați.

    Obiectivul pe termen lung este implementarea a 1.300 de blocuri până în 2050, pentru a atinge o capacitate de 1 GW.

    O soluție parțială

    Merima Dzanic avertizează însă că centrele de date spațiale nu rezolvă pe deplin problema energiei, fiind doar o parte a soluției.

    Pentru instalarea unui centru de date de 1 MW, ar fi nevoie anual de aproximativ 280.000 kilograme de combustibil pentru rachetele care să îl ducă în spațiu. Numai combustibilul necesar ar presupune costuri anuale de 140 milioane de dolari.

    Deși ideea este promițătoare pentru anumite aplicații specializate (militare, telecomunicații, tranzacții financiare), nu va înlocui centrele de date de pe Pământ. Securitatea acestora este un alt motiv de preocupare, spațiul devenind din ce în ce mai politizat și militarizat.

    Microsoft explorează, de asemenea, potențialul centrelor de date orbitale, colaborând cu companii precum Loft Orbital pentru a avansa soluțiile AI și de calcul în spațiu.

    ASCEND este un mijloc prin care UE încearcă să câștige un avantaj competitiv în ecosistemul AI mondial, unde SUA și China i-au luat-o mult înainte.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...