Aproape trei sferturi (73%) dintre respondenţii români consideră că GenAI va avea un anumit impact asupra locurilor lor de muncă, și din acest motiv 55% dintre ei vor să se recalifice pentru a se adapta noului context.
În același timp, 40% spun că vor face acest lucru doar dacă este necesar, iar 5% nu îşi propun deloc acest lucru.
La nivel mondial, trei sferturi dintre angajaţi cred că GenAI va aduce schimbări la locul de muncă.
În ciuda vremurilor incerte, 57% dintre aceştia sunt pregătiţi să se recalifice pentru a avansa în carieră, conform unui raport publicat de Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group.
„Vedem o evoluţie rapidă şi maturizare a opiniilor angajaţilor faţă de AI şi o recunoaştere crucială a faptului că un angajament pentru recalificare continuă este benefic pentru angajaţi pe termen lung”.
Jens Baier, director general şi partener senior la BCG
Din perspectiva poziţiei de negociere, 60% dintre respondenţii români consideră că deţin avantajul când negociază pentru un nou loc de muncă, iar 65% dintre aceştia sunt abordaţi de potenţiali angajatori cel puţin o dată pe an, 12% o dată la câţiva ani şi doar 23% spun că nu au fost contactaţi niciodată.
În ce priveşte gradul de adopţie al AI, doar 23% dintre români folosesc această tehnologie în mod regulat, faţă de 29% dintre francezi şi 39% dintre americani.
De asemenea, 23% dintre români nu au auzit niciodată despre AI, comparativ cu 14% la nivel mondial.
Din perspectiva factorilor importanţi pentru alegerea locului de muncă, aspectele financiare sunt prioritare pentru angajaţii români, urmate de echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, precum şi de relaţia cu superiorii.
La nivel mondial, cel mai apreciat factor este securitatea locului de muncă.
Raportul a fost întocmit în urma unui sondaj realizat pe un eșantion de 150.000 de angajaţi din 188 de ţări, din care 1.074 români.