Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că amenințările cibernetice au devenit „deranjant de comune” și a atras atenția asupra faptului că „pericolele folosirii tehnologiilor digitale ca arme cresc de la an la an”.
„Utilizarea greșită a tehnologiei digitale devine din ce în ce mai sofisticată și mai agresivă. Programele malware, ștergătoarele și troienii se înmulțesc, iar operațiunile cibernetice activate de inteligența artificială (AI) intensifică amenințările”.
António Guterres
Guterres a menționat că progresele tehnologice digitale „revoluționează” societatea, inclusiv prin furnizarea de informații și facilitarea accesului cetățenilor la servicii guvernamentale.
Totuși, „quantum computing ar putea compromite sisteme întregi prin capacitatea sa de a încălca liniile de criptare”.
Tot mai multe vulnerabilități
Dar conectivitatea instantanee, care oferă numeroase beneficii, expune totodată oamenii, instituțiile și guvernele la vulnerabilități.
Secretarul general a subliniat că incidentele de securitate cibernetică au devenit „deranjant de obișnuite”, de la perturbări ale serviciilor de sănătate, bancare și de telecomunicații până la „activitățile ilegale” desfășurate inclusiv de organizații criminale și „mercenari cibernetici”.
El a evidențiat și utilizarea tot mai frecventă a spațiului cibernetic în conflicte.
„Integrarea tot mai mare a instrumentelor digitale în sistemele militare prezintă noi vulnerabilități. Activitățile rău intenționate care subminează instituțiile publice, procesele electorale și integritatea online erodează încrederea, alimentează tensiunile și chiar seamănă semințele violenței și conflictelor”.
António Guterres